Felicitatie door Jan van Zanen bij het 125-jarig bestaan van de firma J.P. Alsem, 13 juni 2025
Beste allemaal,
In het bijzonder: Julien, Jan, Lars en Ineke,
Een 125-jarig bedrijfsjubileum, nog wel van een familiebedrijf, is geen alledaagse gebeurtenis.
Met veel plezier draag ik er een klein steentje bij.
Te meer er in mijn familie van vaderskant ook ondernemers waren, in kaas om precies te zijn.
Julien, jij bent inmiddels de vierde generatie in het bedrijf en je zoon Lars staat te trappelen om de traditie voort te zetten.
Johannes Petrus Alsem (roepnaam Jan) zoon van Hendrik Alsem, aardappelhandelaar, opende in de zomer van 1900 een wijnhandel, hier aan de Loosduinseweg.
Interessant: alsem is de Nederlandse vertaling van het Latijnse Artemisia absinthium.
Juist, het kruid waar het drankje absinth, ook wel de groene fee genaamd, van gemaakt wordt.
Inmiddels weer op de markt nadat het decennia verboden was vanwege de toegeschreven hallucinerende werking.
Vincent van Gogh, die in z’n jonge jaren een tijd in Den Haag heeft gewoond, dronk het graag.
Maar dit geheel terzijde.
Als hoofdsommelier van diverse hotels in België had Jan een rijke ervaring in de wijn opgedaan en wilde meer vastigheid en voor zichzelf beginnen.
Het begon allemaal bescheiden, met een winkeltje van zo’n vijf meter diep, waarachter gelijk de bedstede stond.
De verkoop vond dus als het ware plaats vanuit de voorkamer.
De zaken gingen goed, zo goed zelfs dat de winkel later is uitgebreid met onder andere een fabriek voor limonade, die werd afgevuld in zogenoemde kogelflessen.
Een centraal geplaatste elektromotor dreef via allerlei riemen en vliegwielen de verschillende apparaten aan.
Je ziet het voor je en je hoort het ook.
Heb me laten vertellen dat gedistilleerde dranken in die tijden werden verkocht in een maatje (0.1 liter), in twee maatjes of een halve liter.
Iemand die een hele fles of kruik kocht was al een hele klant, zo’n fles was een grote investering.
Het getuigde dan ook van een goede handelsgeest en een flinke portie dat Jan Alsem hele vaten wijn uit Frankrijk importeerde, die per schip werden aangevoerd en op de Loosduinseweg werden afgevuld in flessen.
Het bedrijf doorstond twee wereldoorlogen, de crisis van de jaren dertig en andere moeilijke tijden en momenten.
Mooie historische documenten zijn oude advertenties, zoals deze uit 1910, die meteen de technische ontwikkelingen van toen illustreert:
‘J.P. Alsem, vertegenwoordiger in wijnen en gedistilleerd, bericht dat hij vanaf heden per Telephoon [met ‘ph’] is aangesloten onder nummer 6714’.
En dan was er natuurlijk ook nog oom Henk Alsem, cameraman, documentairemaker en verzetsman.*
Zoon van de uitbaters van het beroemde etablissement vlakbij Huis ten Bosch, bekend onder de naam Roomhuis Boschhek, later Chateau Bleu.
Al is hij alweer meer dan zeventig jaar geleden overleden, toch wil ik hem, als Haagse filmpionier én ondernemer, hier even te midden van zijn familie genoemd hebben.
Terug naar het hier en nu, terug naar 125 jaar J.P. Alsem.
Zoals ik al zei, een jubileum als dit is bijzonder.
Het getuigt van generaties ondernemerszin en belichaamt continuïteit.
Niet alleen voor de familie Alsem.
Bedrijven als het uwe hebben de geschiedenis van de stad meegeschreven.
En u doet dat tot op heden.
Dank daarvoor.
En van harte gelukgewenst.
Op naar het volgende jubileum