Toespraak en uitreiking stadsspelden 50-jarig bestaan HBS Craeyenhout, 23 juni 2024

 

Beste Kraaien en gasten,

Van harte gefeliciteerd met 50 jaar Hockey bij HBS Craeyenhout. Onder de naam HBS wordt al sinds de late negentiende eeuw gevoetbald en sinds begin vorige eeuw cricket gespeeld. HBS is nu een club van vele disciplines met een historie van inmiddels ruim 130 jaar. In 2021 was ik al eens in de gelegenheid om toen nog ‘corona-proof’ nader met jullie kennis te maken. Mocht toen op het cricketveld proberen als ‘batsman’ een balletje te slaan. Herinner mij een warme ontvangst op een koude dag in maart. Toenmalig voorzitter Aad leidde me rond…

Op het moment dat de echtgenotes en vriendinnen van de heren hockeyers begin jaren zeventig zelf willen gaan spelen, is niet iedereen direct enthousiast. De dames hockey-afdeling komt er, maar mag niet onder de naam HBS’74 uitkomen. Dat ligt niet aan sommige heren van de club, maar aan de Hockeybond. In Bloemendaal bestaat namelijk al sinds 1919 de ‘Mixed Hockey Club Houdt Braef Standt’. Het wordt daarom HBS Craeyenhout.

Bij de start heeft nog niet iedereen het spelletje helemaal door. De Kraaien incasseerden forse verliesuitslagen, maar zagen er blijkbaar een aanmoediging in. Al snel werden de resultaten beter en groeide het aantal teams. Vandaag staat er een florerende vereniging met spelers van jong tot net iets minder jong. Resultaat wordt niet alleen bereikt door talent en training, maar ook door teamspirit. Een positieve groepsdynamiek groeit niet alleen op het veld, maar ook in de activiteiten daarbuiten. Dit alles valt of staat met de inzet van enthousiaste vrijwilligers.

Zoals overal in de wereld van de verenigingssport is er ook bij HBS Craeyenhout altijd behoefte aan vers bloed. Zowel op het veld als bij de vele taken die er rond de sport te vervullen zijn. Niet iedereen snapt dat een vereniging iets anders is dan een commerciële fitnessclub of een kinderopvang. Een vereniging dat ben je samen. Daar kun je mensen op wijzen, maar het best werken aansprekende rolmodellen.

Gelukkig heeft de hockeyvereniging HBS Craeyenhout deze rolmodellen. Dit 50-jarig jubileum is een mooie gelegenheid om een paar van deze voorbeeldige leden te eren met een stadsspeld. Het gaat om drie dames. Mooi verdeeld over verschillende hockey-generaties en verdiensten voor de club.

Laat mij beginnen met Annemarie van Oorschot.

Annemarie, je werd als senior lid en hebt de club in je hart gesloten. Ongeveer alle vrijwilligersfuncties heb je inmiddels vervuld: coach van een team, trainer bij senioren en junioren, lid van het hockeybestuur en een van de schrijvers van het lustrumblad. Jouw inzet is extra bijzonder door je inzet voor de scheidsrechterscommissie en alle wedstrijden die je zelf fluit. Een mooie rol waarvoor je stevig in je schoenen moet staan. Jij staat er in weer en wind. Van harte gefeliciteerd met deze stadsspeld.

Dan Linda Geenen

Linda, ik begrijp dat je in Frankrijk verblijft. Hier is het prachtig weer, bij jou regent het. Dat kan gebeuren. Toch fijn dat ik online iets tegen je kan zeggen. Linda, je bent inmiddels 40 jaar lid en ook jij hebt al veel rollen vervuld: coach van meerdere teams, trainer, lid van de Technische Commissie en begeleider van jeugdkampen. Je bent als jeugdlid doorgestroomd – of misschien moet ik zeggen ‘doorgestoomd’ – naar de Dames 1. Nu, als veterane, ben je met het aantreden van je eigen dochters weer onvermoeibaar actief als vrijwilliger. Ook voor jou mijn hartelijke felicitaties bij deze stadsspeld. Ik zorg er voor dat de speld je ook fysiek bereikt.

 

Tot slot: Isis Warmenhoven

Beste Isis, je bent de jongste die vandaag een stadsspeld krijgt. Je staat daarmee voor de toekomst van het dameshockey bij HBS Craeyenhout. Al vanaf je zestiende begeleid je jeugdkampen, train je jeugdteams, coördineer je van alles rondom senioren en de scheidsrechtercommissie. Je combineerde dat allemaal met school, studie en de start van je loopbaan. Als er zelfs maar een paar jeugdleden door jou geïnspireerd zijn geraakt, dan komt het met de toekomst van de volgende vijftig jaar van HBS Craeyenhout wel goed.

Nog een ding:

Het bijzondere van vandaag is dat vier leden van het eerste uur, hier vandaag ook weer op het veld staan. Ze zijn alle vier inmiddels 50 jaar lid van Craeyenhout en nog altijd zeer betrokken bij hun club. Rond de middenstip ziet u staan:

Dosie Schroder,

Marion van der Vegt,

Marije van den Muijsenberg en

Nannette van den Reydt.

Namens u allemaal vraag ik voor deze vier een warm applaus. Tenslotte wens ik u allemaal veel plezier met de wedstrijd Dames 1 – Oud Dames 1.