Kort woord bij 50 jaar opleidingsschip Johann Smidt (voorheen De Eendracht) 1 juni

 

Reder en opvarenden,

Oud-Schipper Leeke van der Poel,

Lieber Jörn und Nikolaus,

Beste gasten,

 

Wat aardig dat u mij gevraagd heeft bij de vijftigste verjaardag van de ‘Johann Smidt’ aanwezig te zijn. De schoener die haar leven begon als ‘De Eendracht’. Een schip met een opdracht en Scheveningen als thuishaven. Inmiddels vaart ze al 35 jaar onder de naam ‘Johann Smidt’ voor de zeilvereniging Clipper van het Deutsches Jugendwerk zur See.

De missie van dit schip, haar Duitse zusterschepen en die van haar Nederlandse opvolger ‘Eendracht II’ is gelukkig steeds gelijk gebleven: jongeren kennis laten maken met de zee op een klassiek zeilschip. Een kennismaking die gaat over zeemanschap, samenwerking en onvergetelijke ervaringen. Winterreizen naar de Caraïben, Canarische Eilanden en de Balearen. Zomerreizen op de Noord- en Oostzee. Deelname aan internationale regatta’s en Tall Ship Races.

Voor sommigen zijn deze ervaringen het startpunt voor een loopbaan op het water. Bij de marine, de zee- en binnenvaart, de visserij en de Offshore. Anderen profiteren aan de wal een leven lang van hun avonturen op zee. Van het samenwerken bij goed weer en slecht weer. Van de internationale gemeenschap van de zeevaart. Want daarin ligt de basis van het zeerecht, het internationaal recht en de Haagse titel: Stad van vrede en recht. Genoot zojuist van de rondleiding en verheug me in uw gezelschap.

Ik feliciteer u met vijftig jaar leren en varen en hoop dat de ‘Johann Smidt’ nog lang in de vaart mag blijven.