Afscheidsspeech Cees Pluimgraaff, 29 maart 2022

 

Cees,

‘Wonen moet leefbaar, veilig en betaalbaar zijn, zodat gezinnen in Den Haag blijven wonen.’

Dat was jouw quote in het Jaarverslag over 2020.

Jij pleitte naar aanleiding van een bericht in het Algemeen Dagblad dat duizend flats in ons land bij brand onveilig zijn, voor een APK op het vlak van de brandveiligheid van flatgebouwen in onze stad.

 

Je kwam met een ‘out-of-the-box’-suggestie, toen bewoners van het Benoordenhout hun zorgen uitten over de ontwikkeling van het ANWB-terrein op Wassenaars grondgebied.

Je deed de suggestie om het terrein bij Den Haag te trekken, zodat Den Haag een leefbaarheidstoets zou kunnen uitvoeren en dit gebied vervolgens breed en ruim aan te pakken.

 

Onlangs nog pleitte je ervoor dat de gemeente Den Haag meewerkt aan het samenstellen van een canon van Loosduinen.

Je gaf aan dat een dergelijk overzicht van belangrijke historische gebeurtenissen van toegevoegde waarde kan zijn bij de viering van 100 jaar Commissie Loosduinen volgend jaar.

Voor wie het niet weet: deze adviescommissie werd in 1923 opgericht toen de toenmalige gemeente Loosduinen Haags grondgebied werd.

Je stelde voor de vindbaarheid en zichtbaarheid te verbeteren van historische plaatsen, die het verhaal van de geschiedenis van Loosduinen vertellen.

Dit naar voorbeeld van – daar heb je weer die bond – de bekende ANWB-monumentenborden.

Je zette je met name in voor jouw Scheveningen en zijn bewoners en ondernemers.

Met andere raadsleden diende je het Actieplan Scheveningen in om allerlei vormen van overlast aan te pakken.

Onder meer door flexibele inzet van de politie, een verbod op tenten op het strand, een meldpunt en gratis pendelbusjes vanuit parkeergarages naar musea, strandtenten en de haven.

 

Cees,

Ik dank je voor je inzet voor onze mooie stad – voor een groot deel – achter de Scheveningse duinen.

Je krijgt een vroedschapspenning overhandigd.