Zoals bekend, wonen er in Nederland, maar vooral ook in Den Haag, veel mensen van Surinaams-Hindostaanse afkomst.

Ook een aantal van onze gedecoreerden van vandaag heeft deze achtergrond.

Wie echt alles weet over de geschiedenis, de cultuur en het culturele erfgoed van Hindostanen in Nederland én Suriname, dat is: Ruud Chander.

Geachte heer Chander, beste Ruud,

U bent een expert als het gaat om de Hindostaanse geschiedenis en cultuur.

U onderzoekt en beschrijft eigenlijk al uw hele leven de Hindostaanse historie, u was jarenlang directeur van de Hindoe Omroep, u was adviseur bij Stichting Hindoe Onderwijs Nederland, u begeleidde ook zelf Hindostaanse studenten en u gaf huiswerkbegeleiding aan Hindostaanse scholieren via stichting Paigham.

U bent bestuurslid bij Stichting Sociëteit Tagore, een stichting die allerlei activiteiten op het gebied van de Hindostaanse kunst en cultuur organiseert.

U was bestuurslid en bent nu vrijwilliger bij Stichting Vrienden van Nickerie, die honderden kinderen met een leerachterstand én hun ouders ondersteunt én u bent al jarenlang bestuurslid bij de André Loor Stichting, een stichting die de culturele en historische nalatenschap van de bekende historicus Loor beheert.

U maakt ingewikkelde maatschappelijke thema’s bespreekbaar.

En dan schrijft u ook nog historische romans over het leven van Hindostaanse contractarbeiders in Suriname.

U heeft met al uw kennis en inzet een belangrijke bijdrage geleverd aan de positieverbetering van de Hindostaanse gemeenschap.

Én u zet zich in voor meer begrip tussen verschillende bevolkingsgroepen.

U bent deskundig en betrokken en voor al uw vrijwillige inzet ontvangt u nu een welverdiende Koninklijke onderscheiding.

Van harte gefeliciteerd.