Zaterdag en zondag 21 en 22 september

Redelijk geslapen. Begin zaterdagochtend bij het Vredespaleis. Het is vandaag de Internationale VN Dag van de Vrede. Den Haag is al 125 jaar de stad van vrede en recht en ter gelegenheid daarvan is er een tijdcapsule gemaakt waarin vredeswensen van jongeren uit Den Haag zijn gestopt. De tijdcapsule wordt vanmorgen in de tuin van het Vredespaleis begraven. Over 125 jaar mag de capsule weer worden opengemaakt. Bij het academiegebouw van het Vredespaleis begroeten Iljan van Hardevelt (directeur Carnegiestichting) en de medewerkers Martin Born en Marta op den Akker (directie Internationaal) mij allerhartelijkst. Na een korte introductie is er een woord van welkom door Iljan van Hardevelt. Spreek hierna alle aanwezigen toe, waaronder voornamelijk jongeren, en benadruk hoe belangrijk het is om je in te zetten voor vrede en verdraagzaamheid. Na een gesprek tussen Joris van de Riet (docent Universiteit Leiden) en een aantal scholieren op het podium sluit ik samen met Rand (burgemeester van Madurodam) de tijdcapsule.

Mag met een aantal leerlingen op de foto. Krijg van Jolie een mooie, zelfgemaakte sleutelhanger. Erg aardig. Lopen dan met z’n allen naar de tuin. Begraaf samen met Rand de tijdcapsule op symbolische wijze. Indrukwekkende happening.

De Telegraaf doet verslag. Deel een video van deze bijzondere gebeurtenis op Instagram.

Mijn volgende bestemming aan het eind van de ochtend is Amare. Dirigent Marcela Obermeister Shasha nodigde me uit de Scratchdag Latino Canta bij te wonen. Helaas lukt het concert mij vanavond niet. Kan gelukkig wel de repetitie bijwonen. Als ik ben gearriveerd worden de Misa Criolla en de Misa por la paz y la justicia van Ariel Ramírez ingestudeerd. De 100 (amateur)zangers hebben de stukken in de weken voorafgaand aan het concert thuis ingestudeerd. Vandaag repeteren ze voor het eerst samen (en vanavond is het concert). Koorlid Ruud Kieboom doet me in- en uitgeleide, voorzitter Noemi Kampelmacher verwelkomt me (“Wij kennen elkaar uit Oog in Al. Wij woonden in de Goethelaan. Onze kinderen zaten bij elkaar op school”). Begroet vanaf het podium de deelnemers. Ze komen uit het hele land. Dirigent Marcela laat ten slotte horen hoe het vanavond ‘ongeveer’ zal klinken. Vakwerk.

Neem afscheid en loop richting uitgang. Onderweg spreekt Mary Boon mij aan. Zij staat vandaag samen met Neeltje in Amare met het boek ‘Kinderrechten gezien door kinderogen‘. Een mooi initiatief, waarbij een gedeelte van de opbrengst naar Haagse goede doelen en Save the Children gaat.

Fris me thuis op en begeef me in de loop van de middag op uitnodiging van de Britse ambassadeur H.E. Joanna Roper naar een ontvangst in het Airborne museum ‘Hartenstein’ in Oosterbeek (gemeente Renkum). Dit in verband met de 80e herdenking van operatie Market Garden. Een bijzondere ontvangst, want de Britse Princess Royal is erbij. Beschouw het als zeer eervol om niet alleen een aantal veteranen uit de Tweede Wereldoorlog te ontmoeten, maar ook om kennis te maken met prinses Anne. Doe dat in gezelschap van natuurlijk de veteranen en hun familie en vrienden, maar ook ambassadeurs, de Eerste Kamervoorzitter, de waarnemend commissaris van de Koning in Gelderland en ambtgenoten uit Oldebroek, Arnhem, Ede en Wageningen. Begroet gastvrouw en ambtgenoot Agnes Schaap en kinderburgemeester Sleman Bargo.

Zwaai naar defensieminister Ruben Brekelmans en het is ook leuk om voormalig kabinetsmedewerker Stephanie de Gier-de Boer te zien en te spreken. Gedenkwaardige middag – in de hitte.

Terug naar Den Haag. Ga op uitnodiging van Walter van Krieken (voorzitter Buren van De Bras) even na zevenen langs bij de burendag buiten op het terras van het Buurthuis De Yp aan de Oeverwallaan. Mooi dat de buurtbewoners onder het genot van Italiaanse gerechten (‘Bertolli tafel’) gezellig met elkaar samen zijn. De chefs Caspar, Elkin en Walter hebben hun best gedaan. Net als de keukenbrigade onder leiding van Lenie en Mariska. Bedank, in het avondzonnetje, alle vrijwilligers en wens de aanwezigen een fijne avond toe.

Krijg uit handen van een van de aanwezigen, Loek Keller, de voorpublicatie van zijn gedichtenbundel ‘Herinneringen in beelden en verzen’ over Ypenburg, aangeboden. Van elk verkocht exemplaar wordt één euro gedoneerd aan de ‘Derde Plek‘. Aardig.

Haal, terug thuis, Simone op. Wonen op uitnodiging van de Henk Donga en Lennart Smits een informele samenkomst aan het Lange Voorhout van een voormalig ‘voetbaleftal’ bij. De vermaarde Utrechtse koks Frans van Wieren (Chez Jacqueline) en Rik de Jonge (Madeleine) verzorgen een voedzame maaltijd.

Zeer de moeite waard. Ben niet te laat thuis.

 

Slaap zondag een beetje uit. Simone krijgt het ontbijt op bed. Met de gezondheid lijkt het goede kant uit te gaan. Vermaak me vooral in de privésfeer. Fiets ’s middags naar de Keizerstraat. Doe er een paar boodschappen. Het weer lijkt om te slaan. Genieten van de saucijzenbroodjes van slagerij Taam (‘sinds 1965’) uit Edam. Mijn moeder bracht ze mee voor mijn verjaardag. Bereid de avondmaaltijd. Het weekend is voorbij.