Reis, na de werkdagelijkse zwembeurt aan de Klatteweg (het is vanochtend druk in de zwembanen), om negen uur richting de Koninklijke Schouwburg aan het Korte Voorhout. Het is vandaag de Dag van de Wetgeving. Deze dag, georganiseerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid, is een tweejaarlijkse bijeenkomst voor zo’n vierhonderd wetgevingsjuristen van de rijksoverheid. Het thema van de bijeenkomst dit jaar is ‘Samen voor de rechtsstaat’. Doe voor de eerste keer samen met de (onlangs aangetreden) commissaris van de Koning in Zuid-Holland Z.M. de Koning in- en uitgeleide. Dagvoorzitter Géran Kaai, directeur Bestuursadvisering bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, spreekt enkele welkomstwoorden uit. Staatssecretaris Rechtsbescherming Teun Struycken verzorgt een inleiding. Begeef me na de plenaire opening naar de Paul Steenbergen foyer. Ga aan drie tafels in gesprek met deskundigen rond het thema van vandaag (‘Keukengeheimen, burgerperspectief en samenwerking in de praktijk’). Zeer nuttig om hun (en mijn) ervaringen te delen.
Voeg me, aan het begin van de middag terug op het Stadhuis, bij de collegevergadering. De vergadering is tot dat moment voorgezeten door locoburgemeester Robert van Asten. Er is nog het een en ander te bespreken. Kan rond drie uur de vergadering sluiten. Neem met een paar naaste medewerkers de collegebesluiten door.
Praat bij met Karel van Oosterom, voorheen onder andere permanent vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties en ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk en China. Spreken over zijn boeken en visie op leven (en werk) na het pensioen. Neem een actueel onderwerp door met medewerkers van de directie Veiligheid. Overleg met raadsgriffier Lilianne Blankwaard en gemeentesecretaris Ilma Merx. Om half zes volgt een Fractievoorzittersoverleg (FVO) in de collegekamer. Zetten alle zeilen bij om de agenda besproken te krijgen.
Woon in de loop van de avond in de Japanse residentie aan de Buitenrustweg een ontvangst bij ter gelegenheid van de nieuwe tentoonstelling ‘Het verdwenen museum’ in het Mauritshuis. Tot en met 5 januari is deze tentoonstelling over de objecten uit het Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden (1822-1875) te zien. Beluister met plezier de inleidingen van museumdirecteur Martine Gosselink, gastheer-ambassadeur Z.E. Hiroshi Minami en honorair consul Frans de Beaufort.
Heb, terug thuis, uitvoerig telefonisch overleg met gemeenteraadslid Robin Smit.