Afscheid van Jeugdombudsman Yvette Nass in de raadsvergadering van 28 november 2024
Geachte leden van de raad, Yvette,
Zes jaar geleden werd jij benoemd tot jeugdombudsman van Den Haag en van Leidschendam-Voorburg. Je was niet de eerste de beste. Je nam een bak deskundigheid en ervaring mee vanuit je vorige functie als jurist bij de Ombudscommissie ’s-Hertogenbosch en als mediator en bemiddelaar in conflicten met de overheid.
Je was van begin af aan duidelijk over je ambitie als jeugdombudsman. Je wilde een toegankelijk ankerpunt zijn voor de jeugd, hun verzorgers en betrokken professionals.
Ik citeer uit een artikel:
‘Kinderen en jongeren weten nu niet goed hoe ze voor hun rechten kunnen opkomen. Dat komt omdat ze niet voldoende weten wat die rechten zíjn. En daar ook niet goed over geïnformeerd worden. Jeugdombudsman Yvette Nass vindt voorlichting dan ook een belangrijke taak, “om hen weerbaarder te maken”. Kinderen en jongeren, hun ouders of professionals die een klacht hebben, over de gemeente, jeugdzorg of onderwijs, kunnen bij haar aankloppen.’ Einde citaat.
Een terugblik laat ons zien, dat je voortvarend aan de slag ging. Je wees ons, de gemeente, andere organisaties en hulpinstellingen op de knelpunten waar kinderen, jongeren en hun ouders tegenaan liepen in hun contact met ons.
Je gaf ons ook mee hoe het beter kon. Zoals bij leerlingenvervoer.
Je organiseerde rondetafelgesprekken met betrokkenen. Om een goed beeld te krijgen van knelpunten, zoals het aanvraagtraject en flexibele vervoerstijden. Je pleitte voor meer maatwerk, waarbij kind en gezin centraal staan.
Vorig jaar bleek de aanvraag van leerlingenvervoer opnieuw een knelpunt te zijn.
Je startte een vervolgonderzoek met de focus op de aanvraagprocedure.
Naar aanleiding van corona gaf je aan dat het rekening houden met het perspectief van jongeren in het coronabeleid belangrijk is om naleving door jongeren te bevorderen.
Je adviseerde ons om bij het nemen van coronamaatregelen jongeren meer te betrekken.
Je kreeg ook klachten over acute inkomensproblemen. Als het moest, zette je zelf de schouders eronder. Zoals bij een klacht van een meisje van vijftien in een logeerhuis. Ze kreeg geen zak- en kleedgeld. Na onderzoek door jou bleek dat er voor kinderen als dit meisje niets is geregeld. Jouw rapport over deze zaak zorgde er niet alleen voor dat dit meisje zak- en kleedgeld kreeg. Er kwam een Haagse regeling voor zak- en kleedgeld voor kinderen in vergelijkbare situaties.
Ten slotte,
Je deed je werk met passie en volharding. Met name op één vlak: kinderrechten. Je pleitte er nadrukkelijk voor dat instanties, zoals wij, de gemeente, bij het nemen van beslissingen, naast het belang van kinderen en jongeren, kinderrechten voor ogen houden.
Ik noem enkele aanbevelingen in je jaarverslagen:
– Betrek jongeren bij besluiten die hun leven raken.
– Luister beter naar kinderen en jongeren.
– Jongeren willen meebeslissen over besluiten die hen aangaan.
Yvette, Namens onze raad dank ik jou voor je inzet, bevlogenheid en volharding als jeugdombudsman van onze stad.
Het ga je goed.