Afscheid schoenmaker Ruud van der Geest Weimarstraat, 19 oktober 2024

 

Schoenmaker van der Geest, beste Ruud,

Van poespas ben je niet gediend, maar je krijgt er toch een beetje van. Toen je vader na veertig jaar van de steiger stapte was er geen baas om hem toe te spreken. Reden voor jou om het bij je afscheid van de Weimarstraat ook simpel te houden. Toch denk ik dat je het stiekem best leuk vindt om na bijna veertig jaar uitgezwaaid te worden door de Weimarstraat, de collega-winkeliers en vooral de klanten die je trouw bleven.

Dat de burgemeester eraan te pas moest komen, had voor jou niet gehoeven. Je hebt het niet zo op hotemetoten. Bovendien had je regelmatig wat te verhapstukken met de gemeente: de TOZO-terugbetaling uit de coronatijd, de belasting op de luifels met tekst en zo nog wel een paar kwesties.

Bij al die dingen bleef je steeds een gepassioneerd ambachtsman. Van schoenherstellersgezel (fijn Scrabble-woord) in 1985 tot een gepokt en gemazeld vakman die zich Gilde Meesterschoenmaker mocht noemen. Een schoenmaker die zich kon verheugen op de klus om een paar oude Van Bommels weer als nieuw te maken. Maar ook een die het moest afleggen tegen de goedkope rommel die steeds meer mensen zijn gaan dragen. Ze gooien tegenwoordig hun oude schoenen weg of nog erger: ze komen jou vragen ze op te lappen. Een vaak onmogelijke klus.

Iedereen is desgevraagd altijd dol op winkelstraten als de Weimarstraat. Een straat met een gevarieerd aanbod en veel kleine middenstanders. Die straten zijn ook leuk. Ze verlevendigen de stad en de betrokken ondernemers leveren kwaliteit. Ze weten wat er speelt en zorgen voor buurtverbondenheid. Jammer alleen, dat iedereen toch naar de supermarkt en de ketenzaken gaat. Of ze komen alleen om hun goedkope gympies te laten plakken.

Daar kun je over klagen – en dat doen middenstanders graag – maar het zijn ook feiten waar een ondernemer mee te dealen heeft. Samen met de andere winkeliers, met een ander aanbod, een goede webshop of een bedrijfsbeëindiging. Mijn hart ligt bij de ondernemers en ik neem graag aan dat de gemeente meer kan en moet doen om het sluiten van zaken te voorkomen. Omdat het de winkelier, de klant, de buurt en de stad schaadt als levendige winkelstraten verpieteren.

Ruud,

Jij gooit het roer om, maar blijft bij je ambacht. Je gaat in op maat gemaakte skischoenen en je krijgt binnenkort je vakdiploma zadelmaken en -herstellen. De eerste contacten met maneges zijn er al. Daarnaast ga je – helemaal van deze tijd – als ZZP’er invallen bij andere schoenmakers, want ook in dit vak zijn vaklieden schaars.

Ik wens je veel succes.