Terug en vooruitblik door burgemeester Jan van Zanen (AD), 27 december 2021

 

Beste Hagenaars en Hagenezen,

Nog even en we sluiten het jaar 2021 af. Het jaar waarin het einde van de coronapandemie in zicht leek en waarin dat einde dan toch weer niet kwam. Net als vorig jaar, bevindt Nederland zich ook dit jaar tijdens de feestdagen in een lockdown. Dat valt iedereen zwaar. De (nieuwe) patiënten, de zorgwerkers, de ondernemers, de kwetsbare ouderen, maar ook de jongeren die in deze tijd een moeilijke start maken. Volhouden en vertrouwen op onze veerkracht, dat lijkt me het belangrijkste voor het nieuwe jaar.

Veel dat ons bindt

We hebben een jaar achter ons vol ongeduld en heftige meningen. Dat merk je in Den Haag. Hier zitten de regering en het parlement en daarom zijn wij de demonstratiehoofdstad van ons land. Ieder standpunt zoekt hier een podium. Dat vraagt veel van bewoners, de politie en gemeente Den Haag. Want ook al staan we niet allemaal met protestborden op het Malieveld, de discussies komen ook de wijken, de buurten en soms zelfs gezinnen en vriendengroepen binnen. Tijd om elkaar komend jaar nog beter vast te houden, naar elkaar te luisteren. Ook als we van mening verschillen over corona, de politiek of sportuitslagen.

Dat er veel is dat ons bindt, merk ik tijdens mijn wijkbezoeken. Voor zover de coronamaatregelen het mogelijk maken, schuif ik overal aan. Ik kom in alle acht stadsdelen en in sommige wat vaker omdat er ook meer speelt. Lintjes knippen doe ik nooit, maar voor de ontbijten met middenstanders in de Schilderswijk, Transvaal en Laak, stap ik graag op de fiets. De ondernemers, winkeliers en de snackbarhouder vertellen mij wat ze van de gemeente nodig hebben om hun eigen boontjes te kunnen doppen. En ik leg dat dan weer neer bij het stadsdeel en onze mensen op het stadhuis die daar iets mee kunnen.

Met bewoners loop ik een stuk over de Goeverneurlaan en ik rij op uitnodiging van Lenie een ronde mee in de wijkbus van Duindorp, gewoon om het mee te maken. Om de mensen te spreken en te horen waar ze trots op zijn en waar ze van balen. Over balen gesproken. Ik was op bezoek bij basisschool Het Volle leven. Hier werden bijenkasten door vandalen vernield, maar die zijn gelukkig weer hersteld.

In de Weimarstraat in Segbroek laat ik me uitleggen hoe vergunningplicht hier wordt ingezet tegen witwassen en criminele activiteiten in winkelpanden. Samen met Mark Rutte en stadsdeeldirecteur Harm fiets ik door Escamp. We laten de bewoners zien dat we beseffen dat hier veel moet verbeteren. En natuurlijk laten we Rutte weten dat we daar het Rijk bij nodig hebben.

Wat ik oppik, neem ik mee

Demonstreren is een recht en dus doen we er alles aan om te zorgen dat het kan. Nu de Tweede Kamer tijdelijk aan de Bezuidenhoutseweg in de Haagse Hout zit, ben ik gaan kijken waarom het soms lastig is om alle demonstraties daar mogelijk te maken. Als je er geweest bent, snap je het beter. Bij de tramhalte in Leidschenveen-Ypenburg spreek ik omstanders die erbij waren toen hier een man onder de tram raakte. In Loosduinen leer ik alles over de geschiedenis van dit voormalig tuinbouwgebied. Winkeliers in het winkelcentrum Hoofdplein laten me hun zaak zien. Afgelopen week ontving ik een kaartje met de molen erop, stemmig verlicht. Leuk toch?

De initiatiefnemers van het Haags Verhaal laten me kennismaken met religieuze en levensbeschouwelijke gemeenschappen en allerlei andere groepen waar ik het bestaan niet van kon vermoeden. Ik beloof ze dat ik het zal doorgeven als ik op mijn ontdekkingstochten door de stad op groepen of mensen stuit die ze nog over het hoofd zien. Het levert nog een mooi fotoboek op ook.

Mensen met een beperking zijn natuurlijk zo verschillend als mensen maar zijn kunnen, maar op de Internationale Dag van de Mensen met een beperking zijn ze ook een groep. Met twee ervaringsdeskundigen doe ik begin december een rolstoeltour en merk hoe lastig het is je zo door de stad te bewegen.

Kom graag in het Scheveningse circustheater, maar geniet ook van het Residentieorkest. Ben blij dat onze nieuwe cultuurtempel Amare kiest voor een mix van cultuur met een hoofdletter en meer populaire (klein)kunst. Zwem bijna iedere werkdag. Ben met liefde van de partij op het statige Embassy Festival op het Lange Voorhout. En als ik word uitgenodigd ga ik als het even kan ook naar Pulchri, de Commercieële club of Sociëteit de Witte, want ook dat is Den Haag.

Ben dus veel op pad in de stad en daar ga ik het komend jaar mee door. Sfeer proeven, mensen spreken, signalen oppikken en signalen doorgeven. Wat ik oppik, neem ik mee. Ook naar de gemeenteraad en B&W.

Wie stemt praat mee

We zijn stad van vrede, recht en steeds meer ook veiligheid. Mooie thema’s waar we ons hard voor maken. Samen met overheid en bestuur, zorgen die sectoren voor veel werkgelegenheid in onze stad en de regio. Werk voor beleidsmakers en juristen, maar ook voor schoonmakers en broodjeszaken. We doen er daarom alles aan om in die thema’s aan kop te blijven. We trekken bedrijven en instellingen aan, verbinden ze en zorgen dat ze zich kunnen profileren. We steunen opleidingen om jongeren klaar te stomen voor alles waar Den Haag goed in is.

De bewoners in de wijken Bouwlust, Vredelust, Morgenstond en Moerwijk (Zuidwest) en een paar andere gebieden, hebben wel wat anders aan hun hoofd. Daar kun je nog steeds zien dat het ooit aantrekkelijke buurten waren, maar dat er te veel problemen overheen zijn gekomen. Verouderde woningen, vuil op straat, criminaliteit, overbewoning en te weinig perspectief voor de jongeren die er opgroeien. Daar wordt al van alles aan gedaan, maar voor het eerst komen alle projecten en plannen nu samen in een brede aanpak voor het hele gebied.

Spannend hoe de nieuwe gemeenteraad en een nieuw college van B&W dit na de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart verder gaan oppakken. Daar hebben alle Hagenaars en Hagenezen die een stemkaart in de bus krijgen iets over te zeggen. Die stemmers van straks zullen zich ook uitspreken over de ontwikkeling van de stad. Over wat voor stad we willen zijn en hoe we daarvoor de extra woningen gaan bouwen die we nodig hebben.

Op veel vlakken heeft de stad daarbij de steun van de rijksoverheid nodig. Ik ben daarom opgelucht dat er bijna negen maanden na de verkiezingen zicht is op een nieuwe regering. Een kabinet dat veel geld gaat uittrekken voor klimaat, energie en woningbouw. Hoe dat allemaal een plek moet krijgen. We gaan het zien. Ook voor kabinet en parlement is er werk aan de winkel, zeker waar het aankomt op de samenwerking met gemeenten.

 

Laat niemand in de kou staan

Maar ik loop nu op de zaken vooruit. Eerst krijgen we nog de feestdagen en Oudjaar. Ze zijn wederom anders dan we eerder hadden gedacht. Desondanks blijft het een tijd van terugblikken en vooruitkijken. Want zoals de winter voorbijgaat, komt er ook ooit een einde aan de pandemie. En tot het zover is zullen we er steeds beter mee om leren gaan. Daarom vieren we de jaarwisseling, maar wel zo veel mogelijk in eigen kring thuis. Ieder op haar of zijn eigen manier. Ik wil daar nog wel iets over kwijt.

Laat niemand ‘in de kou staan’ als we het zelf gezellig hebben, want eenzaamheid is een groot probleem in Den Haag. Zeker rond de feestdagen en vooral onder de omstandigheden van dit moment. Stuur je kroost niet zomaar de kou in, voorkom dat ze bij narigheid betrokken raken. Maak er een feest van waar opgroeiende kinderen voor thuis willen blijven.

Tenslotte, waar uw wieg ook stond, hoe u ook in het leven staat, hoe jong of oud u bent: ik wens Den Haag, alle Hagenaars en Hagenezen, een mooi 2022. Ik hoop u volgend jaar te mogen ontmoeten in onze prachtige stad.

Houdt u Haags,

Jan van Zanen