Opening door Jan van Zanen van het tiende Bierfestival in en rond de Grote Kerk, 11 mei 2023

 

Dank voorzitter Fred Teeven,

Goedemiddag allemaal,

Welkom ook van mij bij dit bierfestival in en rond de Grote Kerk van Den Haag. Een extra warm welkom, want dit is de tiende editie. We vieren vandaag het lustrum van een mooie traditie. Een samenzijn van ambachtelijke brouwers, betrokkenen en liefhebbers. 41 brouwerijen presenteren hier een proeverij van bijna 300 bieren waaruit de leden van de ‘Nederlandse Brouwers of Craft’ het beste bier van 2023 hebben gekozen.

Eerder zag u de primeur van het eerste fust uit de duurzame fustenpool. Een mooie bijdrage aan een verantwoorde bedrijfstak. En er is meer. Naast de enorme rijkdom aan speciaalbieren van de laatste jaren, breekt nu ook het alcoholarme- en alcoholvrije bier echt door in het ambachtelijke segment. Dat is goed nieuws voor de liefhebber die het even kalm aan wil doen, maar wel met smaak wil drinken. In het bier lukt dat al veel beter dan bij de wijnen (laat ik mij vertellen).

Dank aan de ‘Nederlandse Brouwers of Craft’ die met dit festival nu al tien jaar lang zorgen dat Den Haag prikkelt en schuimt. Dank aan deze traditie die Den Haag op prettige wijze als uitgaansstad promoot.

Den Haag zelf doet goed mee in de Nederlandse Craft beer beweging. De stad kent meerdere brouwerijen en proeflokalen. Om een ode te brengen aan de Haagse Bierbazen wil ik er vier op het podium vragen. Eiber Bier, Maris Lager, Kompaan Dutch Craft en De Prael: graag naar voren met eigen bier. Nu vast een toost op jullie.

De landelijke competitie om het beste en lekkerste bier van 2023 is natuurlijk veel breder dan deze vier. Wie daar met de eer gaat strijken horen we zo meteen.

Met een proost verklaar ik het tiende Bierfestival Den Haag officieel voor geopend.