Toespraak door burgemeester Jan van Zanen bij de presentatie van het boek Cancelled!, 22 mei 2022

 

Beste Anoek van Nunen, artiesten en aanwezigen,

De titel van dit boek geeft al snel misverstanden. Zo leek deze boekpresentatie niet door te gaan want: cancelled. En dan is er ook nog het actuele debat over wat tegenwoordig wel en niet meer kan, met als gevolg dat sommigen zich uitgesloten of gecancelled voelen. Daar heeft dit boek dus allemaal niets mee te maken.

Dit boek gaat over podiumkustenaars en muzikanten die twee jaar lang lijdzaam moesten toezien hoe hun agenda tijdens de coronapandemie steeds leger werd. Hoe er hoop gloorde en teleurstelling volgde: cancelled.

Anoek van Nunen,

Jij fotografeerde die frustratie treffend door Nederlandse artiesten vast te leggen op de plek waar ze hadden zullen optreden. Het is een boek geworden dat de vertwijfeling van toen weer voelbaar maakt. Het is ook een hoopvol boek, want de zalen en podia zijn weer open.

Iedereen die de afgelopen twee jaar niet definitief iets anders is gaan doen, heeft weer kunnen voelen hoe het is om voor een gevulde zaal te staan. De opbrengst van dit boek komt ten goede aan een weerbare beroepspraktijk voor artiesten en toekomst voor de cultuur. Om voortaan tegen een stootje te kunnen.

Die toekomst voor de cultuur vieren we met dit boek en een indrukwekkende line-up van artiesten die hier voor ons op zal treden. Alle 31 geportretteerden – op misschien een enkeling na – zijn er vandaag bij. Ik wens iedereen volle agenda’s en bomvolle zalen, maar ook een klein beetje meer bestaanszekerheid voor als het tegenzit.