Bijdrage door Jan van Zanen bij de Brede BPV bijeenkomst op de School voor orde en veiligheid ROC Mondriaan, 22 mei 2024

 

Beste Mike Klein,

vertegenwoordigers van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en de leerbedrijven,

 

Mike, jouw verzoek aan mij om er vandaag alsjeblieft even bij te zijn, was eigenlijk een noodkreet. En omdat we als school, leerbedrijven en burgemeester samen aan de lat staan voor de veiligheid van Den Haag, ben ik er ook.

Den Haag is stad van vrede, recht, maar ook veiligheid. We hebben hier al die belangrijke internationale instellingen, de regering, het parlement, maar ook de stad en het strand. Wij zorgen er samen voor dat iedereen hier ongestoord zijn werk kan doen, de stad kan bezoeken, kan demonstreren of met de tram naar het strand kan gaan.

Daar hebben wij als gemeente, politie, hulpdiensten en BOA’s de handen vol aan. Daar heeft de branche van BOA’s, verkeersbegeleiders en beveiligers de handen vol aan. Met high tech en camera’s en vooral veel professionals bij kantoren, op bedrijventerreinen, langs de straat en op het strand.

U heeft het daar druk mee en ik kan u vast verklappen dat het alleen maar drukker zal worden. Dat is mooi, want het betekent dat Den Haag het goed doet, dat men hier graag komt en dat we daar met z’n allen van profiteren. Dat willen we vasthouden en als het even kan uitbouwen.

Dat lukt alleen met een gezonde bedrijfstak. Een veiligheidsbranche die niet alleen bezig is met vandaag, maar ook met morgen. Want professionals moeten nu eenmaal eerst een opleiding krijgen. Omdat we willen dat ze hun werk op een verantwoorde en gastvrije manier doen. We gunnen ze ook een start met perspectief op groei. Want in banen zonder ontwikkelkansen zijn werknemers ook zo weer vertrokken.

En dan heb ik het nog niet eens over de jonge mensen die we met een combinatie van leren en werken een goede startpositie bieden voor hun volwassen leven. Een rol en positie die zorgt voor gezonde eigenwaarde en stabiliteit. Daarom spreekt u hier met elkaar over het kwalificatiedossier en vooral over de noodzaak van stageplekken.

Want dat is waar de schoen op dit moment wringt. De sector heeft het druk en kan een goede begeleiding van stagiairs er in zijn beleving even niet bijhebben. Maar dat ‘even’ is er morgen ook weer en u heeft straks wel weer mensen nodig.

Goede beroepspraktijkvorming valt of staat met stageplekken. Bij handhaving in Den Haag en de regio, bij de HTM en de EBS. Overal waar BOA’s en beveiligers nodig zijn. U kunt blijven hopen dat een ander het voor u doet, maar dat is niet zo.

Het is dus aan de school om leerbedrijven zoveel mogelijk te ontzorgen. Zo min mogelijk administratie en andere rompslomp. Het is aan de bedrijven om de hobbel te nemen. Om ondanks de drukte toch stagiairs te begeleiden. Het zijn straks uw professionals.