Toespraak door Jan van Zanen bij de Chanoekaviering in het Atrium, 10 december 2023

 

Ambassador Ephraim, dear Modi,

Ambassadors,

Rabbi Katzman,

Members of city parliament and of national parliament,

Distinguished guests,

 

Thank you Rabbi for your kind introductory words. It is my honour to say a few words to you all. And let me first, on a more personal note, say to you that in these times the best remedy against the apathy – just mentioned by Rabbi Katzman – is to be here. To show up in the amounts that I welcome here tonight in the Atrium …

Hier in het Atrium, de huiskamer van de stad, is ook dit jaar weer de menora ontstoken voor het acht dagen durende Chanoeka. De viering van de bevrijding van de Tempel in Jerusalem en de veerkracht van het Joodse volk.

De onafhankelijke stichting Atrium City Hall brengt in een breed palet aan evenementen de stad en de wereld de hal van het stadhuis binnen. Daarin past dat de Joodse gemeenschap van Den Haag zich met een belangrijke publieke viering toont aan de samenleving. Al eeuwenlang maakt de Joodse gemeenschap deel uit van het cultureel DNA van de stad en dat gaat door tot de dag van vandaag. Dat mag en moet gezien.

Vandaag is er meer aanleiding dan anders om als burgemeester bij deze viering aanwezig te zijn. De gebeurtenissen in Israƫl en Gaza zorgen voor maatschappelijke beroering en gevoelens van onveiligheid bij Joodse stadgenoten. Maar er zijn ook gevoelens van onveiligheid bij andere groepen in de Haagse samenleving. Laat mij u verzekeren dat wij voortdurend in contact staan met betrokken instellingen en alles doen dat in ons vermogen ligt om de veiligheid van iedereen te garanderen.

Die verzekering van mijn kant neemt de gevoelens van onveiligheid niet weg, dat besef ik terdege. Het is aan ons allen om in tijden van heftige confrontaties in het buitenland en grote beroering in eigen land het hoofd koel (en het hart warm) te houden. De menora, symbool van de veerkracht van het Joodse volk, staat u daarbij terzijde. Ik wens u die kracht en het licht toe.