Toespraak door Jan van Zanen bij de viering van de Dag van de vrede, 21 september 2024

Dag allemaal,

Wat mooi om jullie hier allemaal bijeen te zien. En dan nog eens op een bijzondere plek: bij het Vredespaleis, dat veel mensen kennen als hét symbool voor vrede en recht. Wat het nog specialer maakt, is dat we hier vandaag samen zijn met jullie, scholieren uit heel Den Haag.

21 september is de Internationale Dag van de Vrede. Overal ter wereld staan mensen vandaag stil bij vrede en wat we eraan kunnen doen om vrede te bereiken en te bewaren. Want vrede krijg je niet cadeau, je moet er elke dag aan werken. En: vrede is niet iets dat enkel tussen landen speelt of onder grote mensen. Vrede begint bij jezelf, ook als je nog jong bent. Jullie hebben vast ook wel eens ruzie gehad. Met een broertje of een zusje. Of met een klasgenoot. Dat kan gebeuren, dat is heel menselijk. Maar het is heel belangrijk om ruzies weer op te lossen, want daar voelt iedereen zich beter bij. Dat is niet altijd makkelijk. Toch kan het al beginnen met kleine gebaren: een vriendelijk woord, respect voor elkaar en samenwerken, ook als je het niet altijd eens bent.

Vandaag willen we samen iets bijzonders doen om aandacht te vragen voor vrede. Den Haag, dat weten jullie vast, is de stad van vrede en recht. Dat zijn we sinds 1899, dus nu al 125 jaar. Al zo lang komen mensen hier om conflicten op te lossen zonder geweld, en om te strijden voor een betere wereld. Er zijn ook belangrijke organisaties naar de stad gekomen die ruzies proberen te voorkomen en op te lossen. En nu willen we die boodschap van vrede doorgeven aan de toekomst.

Hoe? We gaan een tijdcapsule begraven in de tuin van het Vredespaleis. Misschien vragen sommigen van jullie zich af: wat is een tijdcapsule eigenlijk? Een tijdcapsule is een soort magische doos die we vullen met belangrijke boodschappen of voorwerpen uit het heden. We begraven die doos hier in de tuin van het Vredespaleis, en dan blijft hij dan daar 125 jaar liggen.

In deze tijdcapsule zitten vredeswensen van jullie. Jullie hebben nagedacht over wat vrede voor jullie betekent, en wat jullie hopen voor de toekomst. En die wensen worden nu bewaard, zodat mensen over 125 jaar kunnen zien wat jullie droomden voor de wereld.

Het is zo belangrijk om te blijven dromen van een betere wereld. En om die dromen om te zetten in daden. Zoals ik al zei, begint dat dichtbij huis: op straat, in de wijk, op school. Daarom vind ik het heel goed dat jullie hier vandaag zijn en meedoen met dit project. Blijf je inzetten voor vrede en verdraagzaamheid, luister naar elkaar, ook al denk je er anders over. Zie elkaar als medemens, niet als ‘die ander’. Jullie hebben de toekomst in handen, jullie kunnen het verschil maken.

Dank jullie wel.