Dankwoord bij de presentatie van het boek 135 jaar Passage

Geachte aanwezigen,

Heel veel dank voor dit mooie boek. Een ode aan het oudste nog bestaande winkelcentrum van Nederland. En het mooiste… Want laten we wel zijn: de Passage is veel meer dan, om het oneerbiedig te zeggen, een overdekte winkelstraat. De Passage is een icoon van onze stad. En dat al sinds 1885.

Gerrit Achterberg wijdde er zijn overbekende gedicht Passage aan:

“Den Haag, je tikt er tegen en het zingt.

In de passage krijgt de klank een hoog

weergalmen en omlaag een fluistering

tussen de voeten over het graniet;

rode hartkamer die in elleboog

met drie uitmondingen de stad geniet.”

Zowel het weergalmen als het fluisteren van de geluiden in de Passage zal iedereen herkennen. Maar wat die ‘uitmondingen’ betreft: dat zijn er sinds 2014 niet meer drie maar vier. Toen werd de vierde vleugel, de Nieuwe Haagse Passage geopend door mijn voorganger Jozias van Aartsen.

Uiteraard kende ik de Passage al. Maar sinds ik burgemeester van Den Haag mag zijn ben ik er vaker langsgekomen, vaak op de fiets. En ik ben er natuurlijk ook in geweest. Het viel me weer op hoe mooi de Passage gelegen is, vlakbij het Binnenhof. En hoe interessant de combinatie is van het oude en nieuwe deel. Alle winkeliers, hun medewerkers en alle betrokkenen bij de Passage, maar vooral ook de inwoners van onze mooie stad feliciteer ik van harte met deze bijzondere verjaardag van de Passage. En ik wens iedereen heel veel plezier toe bij het lezen van dit boek, vol herinneringen en verhalen die vertellen over 135 jaar Passage.