Dankwoord bij de presentatie van het boek 'Van water naar theater'

Geachte aanwezigen,

Veel dank voor dit mooie boek. Heel bijzonder om hier te mogen zijn, in de Nieuwe Regentes. Een bijzonder gebouw, met een rijk verleden en met een belangrijke culturele functie in het Den Haag van nu. Niet alleen voor deze wijk Regentes Valkenbos maar voor heel de stad. Gebouwen die van functie veranderen, dat blijft fascinerend. Het idee dat je naar een voorstelling kijkt waar vroeger baantjes werden getrokken…Wonderlijk, toch?

Als enthousiast zwemmer én liefhebber van cultuur in de meest brede zin van het woord, heb ik het meteen naar mijn zin, dat begrijpt u vast. Wat mooi, dat de geschiedenis van zwembad de Regentes en theater de Nieuwe Regentes nu is beschreven in dit boek. En extra leuk vind ik dat het tot stand is gekomen dankzij de hulp van vrijwilligers.

De geschiedenis van Den Haag bestaat uit zoveel verschillende hoofdstukken en facetten. Gebouwen als de Regentes hebben een belangrijke rol gespeeld in de levens van talloze Hagenaars en Hagenezen. Vrouwen, mannen en kinderen die hier hebben leren zwemmen. Die hier naar het badhuis gingen. Legendarische sporters die hier trainden. Maar dit gebouw is natuurlijk niet alleen een historische plek. Het mooie is, dat het een tweede leven kreeg als theater. Nu zijn dit helaas moeilijke tijden voor theaters. Met de culturele sector hoop ik dan ook van harte dat in 2021 de zalen weer aanmerkelijk voller zullen zijn dan dit jaar. En dat ook de Nieuwe Regentes weer als volwaardig podium zijn functie kan vervullen.

Want we kunnen niet zonder kunst, cultuur en theater. Net als een zwemmer niet kan zonder water…

Nogmaals hartelijk dank.