Dankwoord door Jan van Zanen voor de inzet tijdens de jaarwisseling door Buurt Preventie Teams  en jongerenwerkers in Centrum, 10 januari 2024

 

Jongerenwerkers, vrijwilligers,

De jaarwisseling was heftig in sommige wijken van stadsdeel Centrum. Heftig voor bewoners en huisdieren die de ramen voelden trillen. Heftig voor de politie, de brandweer en de mensen op de ambulance. Heftig voor jullie die op straat waren om te helpen en te de-escaleren waar dat kon. Jullie inzet heeft ook deze jaarwisseling erger voorkomen. Deze dinerbijeenkomst is onze dank daarvoor.

Een aantal van jullie is belaagd met vuurwerk, een angstige ervaring waar zoveel zwaar vuurwerk in omloop is. De werkbus van een BPT-lid brandde uit in de Frans Halsstraat. Een ramp voor de man die er zijn brood mee moet verdienen. Op het Anna Blamanplein hebben de vrijwilligers ter plaatse zich terug moeten trekken omdat de situatie te onveilig werd.

Dit soort gebeurtenissen kennen we ook van eerdere jaarwisselingen. Je zou bijna denken dat het erbij hoort. Jullie optreden onderstreept dat vernieling en geweld met Oudjaar niet normaal is. Het laat zien dat er mensen zijn met hart voor de wijk. Die de straat op durven voor de anderen die veilig binnen blijven. Die politie en hulpdiensten onmisbare hulp bieden. Die rellende jongeren laten zien dat je ook op een andere manier stoer kunt zijn in de Oudejaarsnacht.

Veel dank, de beste wensen voor het nieuwe jaar en een fijne voortzetting.