Meneer Di Giorgi,

Reddingsacties van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, kortweg KNRM, spreken tot de verbeelding.
U was betrokken bij de evacuatie van bemanningen van containerschepen en zeiljachten bij zwaar weer.
U bracht surfers terug aan wal, voorkwam verdrinking van dronken wildplassers en herenigde een zoekgeraakte kleine jongen met zijn moeder en zus.
In totaal 1289 reddingsacties waarbij 1395 personen en 22 dieren werden gered.
U begon in het jaar 2000 als opstapper bij het reddingstation Scheveningen.
Een nieuw begrip voor mijā€¦
Al snel raakte u ook betrokken bij de opzet en introductie van het Centraal Informatie Systeem voor de KNRM. Enige tijd was u beroepsmatig actief voor de reddingsdienst.
Behalve opstapper werd u plaatsvervangend schipper. Een functie die veel kennis en ervaring vraagt en grote verantwoordelijkheid met zich brengt.
In de afgelopen twintig jaar heeft u veel nieuwe, jonge opstappers opgeleid.
Soms op een bijzondere manier.
Zo heeft u meegewerkt aan een televisieprogramma waarin vrijwilligers voor de KNRM werden geworven. Een spelprogramma in de vorm van een afvalrace waarna een aantal deelnemers daadwerkelijk opstapper is geworden.
U heeft uw inzet voor de reddingmaatschappij vooral gecombineerd met zelfstandig ondernemerschap in de kledingbranche en bouwwereld.
Altijd was u snel beschikbaar en klaar om uit te rukken.

U blijft verbonden aan het reddingstation Scheveningen, maar uw positie als varend bemanningslid en plaatsvervangend schipper heeft u op moeten geven.
De maximumleeftijd ligt op 55 jaar en die heeft u vorig jaar bereikt.
Die leeftijdsgrens zegt iets over wat er van de schippers en hun bemanningen wordt gevraagd.
Grote kennis en ervaring, maar ook persoonlijke moed en uithoudingsvermogen.
De verantwoordelijkheid naar opvarenden van schepen in nood en drenkelingen staat geen uitzonderingen toe. Ook u heeft daarom een stap terug moeten doen, maar u kunt terugkijken op twintig jaar van grote verdiensten.
Die verdiensten ontstijgen het lokale karakter door de betekenis van het reddingwerk voor de koopvaardij, de visserij, de recreatievaart en de intensieve watersport rond de internationaal bekende badplaats Scheveningen.

Het kapittel voor de civiele orden acht u op deze gronden decorabel.
Ik ben daarom blij u, meneer Di Giorgi, namens Zijne Majesteit de Koning de versierselen te mogen uitreiken die horen bij de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.