Dinsdag 18 oktober

Sta om half acht de journalist Frits Westers (RTL) via de telefoon te woord. Bezoek tegen negenen het Spuiplein. Wandel – heb last van m’n linkerknie – rond in de experience ‘Ondermijning in Beeld’. Hier kunnen bewoners en medewerkers op een interactieve manier kennismaken met ondermijnende criminaliteit. Wat is het en wat doet de gemeente Den Haag eraan? Op het Spuiplein zijn onder meer een hennepplantage en een crystal methlab nagebouwd. Met een VR-bril kan worden ervaren hoe mensenhandel er in de praktijk uit ziet. Op deze manier kun je leren dergelijke illegale praktijken te herkennen. Maak een rondje langs de medewerkers van de gemeente die in de centrale tent aan het werk zijn. Van bureau BIBOB tot inbraakpreventie. Sta een aantal vertegenwoordigers van de lokale media te woord. Spreek met Michiel van Gruijthuijsen (AD) en begroet voormalig gemeenteraadslid René Oudshoorn. Bezoek de verschillende stands binnen en buiten. Ilona van de politie geeft me uitleg over de nagebouwde hennepkwekerij. Bezoek het nagebootste crystal methlab. Het ruikt een beetje naar anijs. Spreek aan het eind van mijn bezoek met Tanja Verkaik (Telegraaf), Lot van Bree (Omroep West) en Dennis Simonis (Haagse Dingen). Neem, terug op het Stadhuis, deel aan de vergadering van de combistaf Zuidwest met wethouder Martin Balster.

Zit vanaf tien uur de collegevergadering voor. Loop na afloop rond drie uur ’s middags samen met de collegeleden naar het Spuiplein om ook hen de experience ‘Ondermijning in Beeld’ te laten zien en ervaren. Buiten schijnt een lekker zonnetje. Koppel, terug in mijn werkkamer, de resultaten van de collegevergadering terug aan een paar naaste medewerkers. Heb telefonisch overleg met Pieter Jaap Aalbersberg (NCTV) over een actualiteit. Woon aan het eind van de middag in Amare het afscheid bij van voormalig wethouder Liesbeth van Tongeren. Wens Liesbeth al het goede en overhandig haar een ets van het Stadhuis van Den Haag. Begroet een aantal bekenden (waaronder mijn goede vriendin Pascale Georgopoulou en René Leegte (Publieke Zaken) en loop terug naar het Stadhuis.

Woon s’avonds op uitnodiging van goede bekende Gobert Beijer in Golf Groendael aan Groenendaal in Wassenaar een bijeenkomst bij van de De Maatschappij. De bijeenkomst is georganiseerd door en voor de leden van de departementen ‘s-Gravenhage en het Gooi. De departementsvoorzitters Marieke van der Vegte-Marres en Peter van der Velden verwelkomen me. Spreek de aanwezigen toe. Vertel over mijn werkzaamheden als burgemeester en beantwoord vragen. Maak kennis met Hans van der Eerden (Raad van Buiten). Gobert biedt me een exemplaar van de door hem geschreven publicatie ’40 jaar gebiedsontwikkeling’ aan en de hooggeleerde Josée van Eijndhoven overhandigt mij haar inaugurele rede van 19 oktober 2007 (‘De ondraaglijke zwaarte van de mens’). Attent van allebei. Lange dag zit er op.