Diploma-uitreiking door Jan van Zanen bij Zwemvereniging MAR, 18 december 2023

 

Maryam Reddoub, Nirmale Ligtenberg,

Beste zwemmers,

 

Zwemmers, zo mag ik jullie nu allemaal wel noemen. Geweldig dat je geslaagd bent voor het zwemdiploma. Want het is heerlijk om te zwemmen. Ik doe het zelf al heel lang bijna dagelijks. Het is leuk, goed voor je conditie en goed voor je eigen veiligheid. Want als je woont in een land met zoveel water, in een stad aan zee, dan moet je kunnen zwemmen.

Dat vond jij ook, Maryam. Je wilde zelf zwemmen, zag de behoefte bij vrouwen om het te leren en begon in 2018 je eigen zwemclub MAR Invest in People. In 2019 kwam Nirmale bij de club. Zij zit al meer dan veertig jaar in het zwemonderwijs en werd Koninklijk onderscheiden voor haar zwemlessen en vrijwilligerswerk.

De afgelopen jaren is MAR uitgegroeid van twee uur leszwemmen naar zwemles voor vijfhonderd lesnemers. Daarnaast zijn er de vrijzwemmers, deelnemers aan het vrouwenzwemmen en ondertussen ook het mannenzwemmen. Sinds afgelopen jaar komen  jongeren vanuit het COA bij MAR om te leren zwemmen. MAR is actief in zwembad Zuiderpark en hier in zwembad de Houtzagerij waar we vanavond diploma’s uitreiken.

Bij de uitreiking word ik terzijde gestaan door de zweminstructeurs: Saïd, Bilal, Jacques (kreeg al eens een stadsspeld), Soerin en de zoon van Maryam, Ahmed. Hij zit al jaren bij de Reddingsbrigade en heeft meer zwemdiploma’s dan je op twee handen kunt tellen.

De geslaagden zijn:

C-zwemdiploma

Samir el Hadouchi. Advocaat, bokser en zwemmer. Na de Kerstvakantie komt hij als vrijwilliger helpen bij de zwemles. Gefeliciteerd.

A-zwemdiploma

Noureddine Mousaten. Had ooit zwemles op de basisschool, maar zwom nooit af. Nu wel. Gefeliciteerd.

Bebrs Alghabbach (bijnaam Bieb). Gevlucht uit Syrië. Leerde hier Nederlands en zwemmen. Gefeliciteerd.

Ali Aouichi. Steevast iedere maandagavond in het zwembad. En met resultaat. Gefeliciteerd.

Of je nu je C of A hebt gehaald, jong bent of al ouder: iedereen hier heeft leren zwemmen of nog beter leren zwemmen. En dat niet alleen. Jullie hebben ook allemaal laten zien dat je jezelf kunt helpen. Bijvoorbeeld als je per ongeluk te water raakt. Op de kant klimmen, je weg zoeken in het water of desnoods een stukje onder water zwemmen. Allemaal belangrijk om een ongelukje niet verkeerd af te laten lopen.

Jammer genoeg kan lang niet iedereen in Den Haag zwemmen. Bijvoorbeeld omdat ze uit een omgeving komen met minder plassen, sloten en grachten. Of uit een land dat niet aan zee ligt. Daar is zwemmen misschien minder belangrijk, hier moet je kunnen zwemmen. Daarom vind ik het fijn dat vandaag ook jongeren die hier als vluchteling zijn gekomen een diploma hebben gehaald. Via het COA op les en nu een diploma:

Ibrahim Alawi. Een doorzetter die zijn doelen haalt. Gefeliciteerd.

Saleh Hassan. Een druktemaker die toch maar mooi geslaagd is. Gefelciteerd.

Mohamad Qoto. Een gedreven jongen, die nu meer kan dan drijven. Gefeliciteerd.

Faisel Sediqi. Hij mocht naar school, kreeg een fiets en kan nu ook zwemmen. Gefeliciteerd.

Karim Sediqi. Een jongen die graag integreert en er met zijn zwemdiploma nog meer bij hoort. Gefeliciteerd.

Adnan Hussein. Een stoere gast met een zwemdiploma. Gefeliciteerd.

Jullie kunnen nu aan iedereen trots je diploma laten zien. Vertellen hoe fijn het is als je kunt zwemmen. Hopelijk gaan er in Den Haag dan nog meer kinderen, jongeren en ouderen, op zwemles.

Iedereen nogmaals van harte gefeliciteerd.