Woord van welkom door Jan van Zanen bij de relatiebijeenkomst van het Festival Classique, 14 juni 2024

 

Geachte aanwezigen,

 

Het doet me veel plezier u, gewaardeerde relaties van de gemeente Den Haag, te verwelkomen bij het Festival Classique 2024. Gisteren is het weer van start gegaan. Een festival van iedereen, voor iedereen.

Festival Classique heeft sinds het begin in 2006 met succes een vaste plek op de agenda van Den Haag veroverd. In de eerste periode was het al meteen raak met de grote concerten op de Hofvijver. Sinds een aantal jaren is het festival thuis op Scheveningen. Het combineert daar twee zaken die Den Haag voor heel veel mensen zo aantrekkelijk maken: de nabijheid van de zee en het strand én het rijke culturele aanbod.

Festival Classique zet hier op Scheveningen op eigentijdse wijze, met thema’s van nu, een rijke muzikale traditie voort. Een traditie die teruggaat tot de late negentiende en vroege twintigste eeuw, toen de Berliner Philharmoniker hier iedere zomer in het Kurhaus speelde.

De tijd dat met de vredesconferenties de ontwikkeling van Den Haag tot internationale stad van vrede en recht begon, 125 jaar geleden. Iets waar we dit jaar op verschillende manieren bij stil zullen staan.

Klassiek, jazz, rock, cabaret en musical, het klonk en het klinkt hier allemaal. Festival Classique gaat bewust op zoek naar bruggen tussen klassiek en andere genres.

Net als de uitvoerenden van vanavond dat doen: Carel Kraayenhof en het Haagse Matangi Quartet, dat dit jaar zijn 25-jarig jubileum viert. Ze spelen muziek van Ennio Morricone.

Kijk daar reuze naar uit, u hopelijk ook.

Een heel mooie muzikale avond gewenst.