Toespraak door Jan van Zanen op de Haagse horecabeurs en uitreiking van de Horeca Awards, 8 november 2023

Haagse horecaondernemers,

Goed om opnieuw aanwezig te zijn op de Haagse Horecabeurs, hier in de Grote Kerk. Een levendige beurs die laat zien wat de Haagse horeca te bieden heeft. Gevestigde namen, duurzame ontwikkelingen en de jongste trends. Goed om elkaar hier te treffen en ervaringen uit te wisselen. Goed om aan het Haagse publiek en onze bezoekers te laten zien dat Den Haag een uitgaansstad is die leeft en vernieuwt. Dank Arjan Verburg voor de uitnodiging.

Den Haag heeft een naam hoog te houden waar het gaat om kunst, cultuur en horeca. Deze beurs laat zien dat er ook aansluiting is met nieuwe ontwikkelingen. Milieu en duurzaamheid spelen een steeds grotere rol. Eenmalig plastic is uitgebannen, er is minder verpakking, het afval wordt gescheiden en de beurs gebruikt groene stroom. Ook in de Haagse cafés en restaurants wordt meer op milieu en duurzaamheid gelet. In de keukens krijgen gezond en vegetarisch meer kansen.

In alle categorieën zijn er blijvers en concepten die het toch niet redden. Ondernemingen kampen nog met de nasleep van corona en moeten zich nu zonder steun bewijzen. Gestegen prijzen worden met tegenzin doorberekend aan de klant en personeel is lastig te krijgen. De renovatie van het Binnenhof vraagt nog eens extra inzet om op eigen kracht aantrekkelijk te blijven voor de gasten.

Maar de zorgen van de ondernemer mogen de gastvrijheid niet in de weg zitten. Gelukkig kunnen we ook dit jaar weer nieuwkomers begroeten die met vertrouwen aan hun zaak beginnen. Daarmee heb ik al twee categorieën benoemd waarin we dit jaar Haagse Horeca Awards uitreiken: vriendelijkste bediening, beste nieuwkomer en als derde de beste vega-zaak. Ook deze laatstgenoemde ontwikkeling krijgt met vallen en opstaan steeds meer voet aan de grond bij ondernemers en klanten.

De Awards zijn een blijk van waardering voor de genomineerden, de winnaars zijn de zaken die hun fans en tevreden klanten online het beste hebben weten te mobiliseren. Ik wens u allen het komende jaar veel succes in uw ondernemerschap.

Dan nu de winnaars.

Vriendelijkste bediening

Barclub 188

Beste nieuwkomer

Bar Bea

Beste Vega-Zaak

De Vegetarische Toko