In heel Nederland worden er op de dag voor Koningsdag mensen in het zonnetje gezet tijdens de Lintjesregen. Dit jaar kregen 35 inwoners uit gemeente Den Haag een Koninklijke onderscheiding voor hun fantastische (vrijwilligers-)werk in en vóór onze stad.
Daarnaast worden er in Den Haag ook jeugdlintjes gegeven aan jongeren die zich in onze stad inzetten als vrijwilliger, bijvoorbeeld bij projecten voor ouderen, om eenzaamheid tegen te gaan of op de stadsboerderij. We zijn bijzonder trots op deze jongeren! Burgemeester Jan van Zanen sprak op 26 april 2022 met en over de 23 Haagse jongeren die het jeugdlintje 2022 ontvingen:

 

Vandaag mag ik 23 jeugdlintjes uitreiken. In drie leeftijdscategorieën.
Kinderen, pubers en jongeren van achttien tot en met tweeëntwintig jaar.
Dit is het resultaat, na een zorgvuldige selectie. Waarbij niet over één nacht ijs is gegaan.

Ik begin met Mrwan.

Mrwan Alsamawi (17 jaar)
Mrwan, de Haagse Raad van Kinderen werd vijf jaar geleden opgericht. En sindsdien ben jij hét gezicht van deze zo belangrijke raad. Die zich inzet voor kinderen die in een lastige situatie zitten omdat er thuis weinig geld is.
Jij houdt volwassenen bij de les. Of het nou gaat om een lid van het Koninklijk Huis, om wethouders of om journalisten. Jij staat iedereen te woord. Je legt dingen uit en zegt waar het op staat.
Je bent onvermoeibaar in het vragen van aandacht voor de zaak die jou zo aan het hart gaat:
Kinderen die in armoede leven.
Namens de stichting Leergeld vertegenwoordig jij kinderen wiens stem niet altijd gehoord wordt. En draag je oplossingen aan.
Ondertussen, help je ook mensen die heel dicht bij jou staan. Jij en je familie komen uit Syrië. Ook dankzij jouw hulp staat je moeder hier weer voor de klas als wiskundedocent. Vond het heel fijn dat te horen.
Mrwan, veel respect en bewondering voor wat jij allemaal doet. Hoop dat je, voor de mensen in jouw omgeving, nog lang een steun en toeverlaat wilt zijn. En dat je doorgaat met het geven van een stem, aan mensen die het nodig hebben.
Bij deze geef ik je graag het Haagse Jeugdlintje.

 

Abdelrahman Mouhand (22 jaar)
Abdelrahman, jij bent een denker én een doener.
Nadat je je HAVO diploma had gehaald, heb je de tijd genomen om na te denken over een vervolgopleiding.
Je wilde iets doen waarbij je anderen kon motiveren om zich in te zetten voor een ander. Misschien ook omdat je dat zelf al jaren doet.
Vanaf 2016 ging je elke week op bezoek bij ouderen in de Schildershoek. En vier jaar lang hielp je met de wekelijkse voetballessen bij de Haagse Sporttuin. Je wilt kwetsbare mensen helpen, door ze te steunen. En door activiteiten te organiseren.
Vorig jaar ben je gestart met de opleiding Begeleiding Specifieke Doelgroepen. Daarnaast organiseer je veel activiteiten.
Daardoor ben je voor de jongeren uit jouw buurt uitgegroeid tot een rolmodel.
Je bent alweer twee jaar lang peercoach voor ze.
En je zit in de Jongeren Denktank Den Haag. Daar zorg je ervoor dat kwetsbare doelgroepen ook een stem krijgen. Heel belangrijk.
In coronatijd stond je klaar voor je omgeving: je maakte voedsel- en kledingpakketten. Daarna deelde je die ook nog uit. Geweldig dat je dat allemaal doet.
Jij maakt echt een verschil in het leven van mensen. En weet zeker dat je anderen ook inspireert.
Geef je als dank voor al jouw inzet graag het Haagse Jeugdlintje.

 

Alba Breuer (11 jaar)
Alba, de dieren op stadsboerderij De Gagelhoeve boffen enorm. Met jou.
Als klein meisje kwam je vaak langs op de stadsboerderij. En nu zorg je alweer drie jaar voor de dieren. Eigenlijk doe je alles wat er nodig is. Hokken uitmesten, en de dieren te eten geven. Dat doe je heel trouw.
Je bent een paar dagen in de week én in de weekenden op de stadsboerderij te vinden. Eigenlijk elk moment dat je vrij bent. Voor de dieren is het heel fijn. Zo’n vertrouwd gezicht.
Ook de andere verzorgers én de bezoekers zijn heel blij met jouw aanwezigheid. Zij merken aan alles dat jij echt van de dieren houdt.
Je deelt jouw kennis graag met de mensen die langskomen. En dat leidt vaak tot mooie dingen. Zo helpt je familie nu ook regelmatig mee op de boerderij. En kinderen die jou aan de slag zien besluiten daardoor om ook vrijwilliger te worden. Je bent een fantastische ambassadeur.
Ontzettend fijn dat jij, door weer en wind, altijd klaarstaat voor de bewoners van De Gagelhoeve. Dieren kunnen niet praten, maar ik denk dat je wel aan hen merkt dat ze blij zijn jou te zien.
Alba: geef je graag het Haagse Jeugdlintje. Dank voor al jouw goede werk! Hoop dat je het nog lang, en met veel plezier blijft doen!

 

Mahir Tasdelen (21 jaar)
Mahir, de mensen in Laakhavens omschrijven jou als ‘de grote broer’ van veel kinderen in de wijk.
En die kinderen zien jou als rolmodel. Een grote broer, die vier keer per week allemaal activiteiten voor de kinderclub organiseert.
Plezier hebben en maken staat daarbij centraal. Of het nou voorlezen, gamen of sporten is.
Je bent ook een luisterend oor voor kinderen die problemen hebben. Je helpt hen bij het zoeken naar een oplossing. Heel bijzonder en waardevol.
Heb veel respect voor het feit dat je met zoveel toewijding en enthousiasme aan de slag bent. Al drie jaar lang.
Terwijl je het zelf ook niet altijd even makkelijk hebt.
Je volgt een opleiding tot persoonlijk begeleider.
Weet zeker dat jouw ervaringen in de wijk je daarbij van pas zullen komen. Wens je veel succes, plezier en inspiratie bij wat er op jouw weg komt.
Geef je als dank en aanmoediging graag het Haagse Jeugdlintje.
 

Nesrin Cifci (17 jaar)
Nesrin: Wanneer je Girls Only zegt, zeg je ook Nesrin. Al bijna vier jaar lang organiseer je elke week activiteiten. Voor meisjes tussen de 9 en 14 jaar.
Dat lijkt me best een ingewikkelde klus. Om activiteiten te vinden die iedereen aanspreken.
Voor de meisjes bij Girls Only ben je een rolmodel. Omdat je hun taal spreekt.
Je weet wat er nodig is. Waar ze mee zitten. Waar behoefte aan is.
Jij gaat daarmee aan de slag. Je bent hun vertrouwenspersoon. Een ‘bruggenbouwer’ tussen de meisjes en de jeugdwerkers van buurthuis ’t Plekkie in Leidschenveen-Ypenburg.
Vind het knap dat je dat allemaal doet terwijl je ook nog in opleiding bent tot BOA. Hoor dat je politieagent wil worden. Weet zeker dat jouw ervaringen je daar goed bij van pas zullen komen.
Neem mijn denkbeeldige pet voor je af, en wens je heel veel succes met wat er op je weg komt.
Als dank voor alles wat je doet geef ik je, bij deze, het Haagse Jeugdlintje.

 

Mohamed Bouadi (21 jaar)
Mohamed, jij bent een duizendpoot in Moerwijk. Al twee jaar lang ben je meerdere keren per week in touw om mensen te helpen.
Elke woensdag sta je klaar, voor de kinderclub.
Elke donderdag help je hij de voetballessen.
En in coronatijd konden mensen altijd op jou rekenen. Je maakte voedselpakketten, deelde soep uit aan ouderen. Toen alles op slot ging, vond jij creatieve manieren om kleding in te zamelen. Om ze later uit te delen. Aan mensen die het nodig hadden.
Je noemt stichting 2Gather je tweede thuis.
Weet zeker dat jij degene bent die ervoor zorgt dat veel anderen zich ook thuis voelen.
En dat je anderen inspireert. Om je niet af te zetten tegen je omgeving. Maar om je omgeving juist mooier te maken. Daarbij kijk jij ook over de grens: je hielp bijvoorbeeld met een inzamelingsactie. Daardoor staan nu waterputten op plekken waar die hard nodig zijn.
Heel mooi.
Hoop dat je nog lang doorgaat met al je goede werk, en geef je als dank het Haagse Jeugdlintje.

 

Yahya Sabry (19 jaar)
Yahya, jij helpt met het organiseren van allerlei activiteiten, voor jongeren in Moerwijk. Dat doe je samen met Mooi Welzijn.
Je motiveert en stimuleert je wijkgenoten om te sporten, én om te studeren.
De organisatie van een voetbaltoernooi? Jij doet het. Voor Hamid ben je echt een steun en toeverlaat.
Hoor dat je bij álle werkzaamheden van wijkcentrum De Wissel betrokken bent. Heel fijn dat je tijd en energie stopt in de huiswerkbegeleiding. En dat je zelf op zoek gaat naar hulp waar dat nodig is. Je neemt het initiatief en staat altijd klaar om te helpen.
Mijn complimenten dat je dit ook nog naast je eigen sportopleiding doet.
Jouw creativiteit leidt tot mooie dingen. Toen er tijdens corona niet zoveel mogelijk was, organiseerde jij een online game competitie zodat jongeren toch wat afleiding hadden. Dank voor jouw inzet!
Het Haagse Jeugdlintje heb je meer dan verdiend.

Hitam Arraass (13 jaar)
Hitam, buiten zijn en buiten spelen is ongelooflijk belangrijk. Of je nou gaat skaten, gaat voetballen. Of je lekker uitleeft op een speeltoestel. Jij laat ons zien hoe belangrijk je dat vindt.
Het is voor een groot deel aan jou te danken dat er nu allemaal speeltoestellen staan in Haagse Hout.
Je weet inmiddels dat die speeltoestellen er niet zomaar komen. Daarom hielp je met het schrijven van het plan. En met het doen van de aanvraag.
Hoop dat jullie nog lang genieten van het resultaat van jouw werk. En dat je doorgaat met het vragen van aandacht voor dingen die nodig zijn.
Bij HopHopje zijn ze erg blij met je. Je doet altijd je best om ervoor te zorgen dat er gespeeld en gesport kan worden. Je helpt kinderen met het omdoen van beschermers. En je helpt met het schoonmaken van de spullen. Maar je doet ook nog iets voor ouderen. Elke maand breng je rozen naar het verzorgingshuis. Echt super.
Als dank voor alles wat je doet, geef ik je graag het Haagse Jeugdlintje.


Sarah Ahraoui (22 jaar
)
Sarah, het afgelopen jaar heb jij je met hart en ziel ingezet voor vrouwen in Laakhavens. Vrouwen die in een sociaal isolement zitten. Doordat ze gescheiden zijn, of omdat de kinderen de deur uit zijn. Of omdat ze de taal niet spreken.
Jij hebt activiteiten bedacht waardoor deze dames niet alleen bij elkaar komen, maar ook activiteiten ondernemen.
Bij jou snijdt het mes aan twee kanten: zo lopen de dames rondes door de wijk. Daardoor bewegen ze meer, en leren ze elkaar kennen.
En het vergroot de sociale veiligheid in de wijk.
Heel mooi dat meer dan dertig dames aan deze activiteiten deelnemen. Sociale contacten zijn zo ongelooflijk belangrijk.
Het is soms lastig om in contact te komen met mensen die in een isolement zitten.
Maar jij had daar een oplossing voor: je was al jaren actief bij het meidenwerk in Laakhavens. En via de ingangen die je daar had, heb je deze dames benaderd.
Jij denkt na over waar ‘jouw’ dames behoefte aan hebben. Je gaat met hen in gesprek. Als ze juridische vragen hebben, organiseer jij een bijeenkomst waar juristen komen spreken.
Heel fijn dat je dat zo laagdrempelig en toegankelijk doet.
Ondertussen ben je ook bijna klaar met je opleiding Integrale Veiligheidskunde, en werk je vier dagen per week bij de politie. Geweldig hoe je het allemaal combineert.
Geef je als dank graag het Haags Jeugdlintje, en hoop dat je nog lang zo doorgaat!


Abdellatif Bachriou (21 jaar
)
Abdellatif, al vijf jaar lang zet jij je in voor Transvaal. Jouw wijk.
Je kwam er al vroeg achter dat je je medemens kunt helpen om zich beter te voelen. En dat doe jij graag.
Als lid van het Buurt Preventie Team. En door te helpen bij het jongerenwerk. Bij het Buurthuis Mandelaplein help je met de organisatie van buurtfeesten en bewonersavonden.
En weet je wat ik ook zo fijn vind? Dat jij betrokken bent bij het wegwijs maken van agenten die nieuw zijn.
Je neemt ze mee voor een kennismakingsrondje door de wijk. Daardoor heb je ook gezag opgebouwd. Toen het in coronatijd onrustig was, ondersteunde jij de politie samen met het Buurt Preventie Team. Petje af dat je dit allemaal naast je studie doet.
Als dank geef ik je graag het Haagse Jeugdlintje.


Touibiya El Hadioui (19 jaar)
Touibiya, weet bijna niet waar te beginnen. Transvaal heeft veel geluk dat jij er woont. En je zo inzet voor de wijk. Op verschillende manieren.
Je organiseert voorleesdagen. Zodat kinderen uit de wijk op een leuke en laagdrempelige manier kennis maken met lezen. Heel fijn en bijzonder. Zeker in deze tijd waarin steeds meer mensen naar een scherm turen. Om uren te gamen, of om op sociale media te zitten.
Boeken zijn zo belangrijk. Soms zijn ze een inspiratiebron. Soms een houvast.
Jij geeft de kinderen een venster. Door boeken te lezen ontdekken ze andere werelden. Slim en verstandig dat je ouders van de jongste kinderen er ook zo bij betrekt. Dat doe je heel creatief, door kinderen een tekening te laten maken over het verhaal wat je hen hebt voorgelezen. Zo gaat het nog meer leven, en leren ze er hun eigen invulling aan te geven.
Via de leerlingenraad zorg jij dat zaken geregeld worden. Zo was er nog geen studieruimte waar jij en anderen rustig konden studeren. Je bent toen met de bewonersorganisatie gaan praten om daar een oplossing voor te vinden.
Het viel je op dat veel activiteiten die in Transvaal georganiseerd worden, gericht zijn op jongens die overlast geven. En dat er eigenlijk niets was voor meisjes. Daarom heb je een meidenclub opgezet. Daar ben je nog steeds de trekker van de activiteiten. Kan me voorstellen dat het af en toe ook pittig voor je is. Als jij dingen opgezet hebt, en anderen het laten afweten. Maar hoop dat je ook weet dat veel mensen heel erg waarderen wat je doet.
Geef je graag het Haagse Jeugdlintje en hoop dat je de energie houdt om zo betrokken te blijven bij je omgeving.

 

Roaa El Alaoui (10 jaar)
Roaa, wat leuk dat ik jou hier vandaag mag toespreken.
Ik herinner me nog dat je me vroeg hoe het nou zat met corona. En met de maatregelen.
Jij zegt wat je vindt. En waar het op staat. Dat deed je niet alleen bij mij. Bij Het Eiland zijn ze heel blij met jou. Zij omschrijven jou als een natuurlijke leider. Als jij een probleem ziet, zeg je er iets van. En je denkt ook mee over een oplossing.
Dat deed je bijvoorbeeld toen er speeltoestellen onder werden gekliederd. Je ging op onderzoek uit. Bij dit soort gebeurtenissen wil je weten wie het gedaan heeft. En waarom. Zodat je het in de toekomst kunt helpen voorkomen. Je denkt én je doet. Want je hebt die speeltoestellen ook, met anderen, weer schoongemaakt.
Je zit ook in de kinderraad van Het Eiland. Daar doe je veel voor je wijkgenoten. Met kerst maak je kransen voor de buurt. En je helpt ook mee met het planten van bloembollen.
Roaa, de dingen die jij doet maakt mensen blij. Dank daarvoor!
Geef je graag het Haagse Jeugdlintje voor jouw inzet. Ga zo door!


Ouail Haddadi (21 jaar)
Ouail, drie keer per week steek jij letterlijk de handen uit de mouwen in de Schilderswijk. Dat doe je al twee jaar, en je doet heel verschillende dingen.
Je organiseert bootcamps en sportactiviteiten.
En weet je wat ik heel mooi vind? Dat jij hebt bedacht dat het goed is om te laten zien dat wij mannen ook koken. En dus zette je een kookclub op, samen met twee andere jongens. Ook zorg je dat mensen die het nodig hebben voedselpakketten krijgen, zamel je kleding in en ben je peercoach voor jongeren die het moeilijk hebben.

 

Angenello Thomas (21 jaar)
Angenello, jij bent de drijvende kracht achter het Buurt Preventie Team in Laakhavens.
Je doet dat omdat je wilt dat je moeder en buren in een veilige en nette wijk kunnen leven.
Daarom zorg jij dat dertig buurtgenoten de ogen en oren van de wijk zijn.
En daarmee helpen ze de wijk, de politie en de gemeente enorm.
Je neemt niet alleen de dagelijkse coördinatie op je, maar spreekt ook zelf jongeren aan als ze overlast geven.
Petje af daarvoor. Kan me voorstellen dat dat niet altijd makkelijk is als je elkaar kent. Jij weet de juiste toon te vinden. Waardoor mensen naar je luisteren. Echt top!
Voor de bewoners ben jij ook een aanspreekpunt als ze zien dat er ergens problemen zijn. Dat doen ze omdat ze weten dat er naar jou geluisterd wordt. Daarmee neem je de politie én de handhavers werk uit handen. Veel dank daarvoor!
Weet zeker dat je alle ervaring die je nu opdoet goed kunt gebruiken bij je studie sociaal werk. Wens je daar ook veel succes mee.
Geef je graag het Haagse Jeugdlintje, en hoop dat Laakhavens nog lang op jou mag rekenen.
Ook de ouderen in de wijk genieten van jouw aanwezigheid. Met hen ga je naar musea, of maak je uitstapjes. Dat doe je via stichting 2gather.

Je zus Dina was erg enthousiast over hen (2Gather).
Zelf zeg je dat je bij hen je plek hebt gevonden, en dat iets doen voor anderen, je gelukkig maakt.
Heel fijn dat je dat doet. En weet zeker dat je ook anderen inspireert.
Geef je als dank graag het Haagse Jeugdlintje.

 

 Nordin Akachar (21 jaar)
Nour-edinne, ook jij luistert als het nodig is en doet wat je kunt.
Twee jaar geleden meldde je je aan om mee te helpen bij een maaltijdproject. Je hebt toen geholpen om in één maand tijd 20.000 mensen van een maaltijd te voorzien. Daar bleef het niet bij. Je maakte kennis met de mensen van Mehr Welzijn. En je was enthousiast over wat ze in Bouwlust doen.
Je wilde ze er bij helpen. En dat doe je nu op heel verschillende manieren.
Je studeert werktuigbouwkunde. En je vindt het belangrijk om jongeren te motiveren het huis uit te komen. Te gaan sporten, of nieuwe dingen te leren. Je maakt daar elke week en in de vakanties tijd voor vrij.
Jouw enthousiasme draag je graag over. En dat doe je goed. Je laat jongeren in Bouwlust kennis maken met techniek, met robotica en met programmeren. Je gunt hen een kijkje in jouw studiewereld.
Weet zeker dat dat voor velen inspirerend is.
Met veel plezier organiseer je sportactiviteiten.
De mensen van Mehr Welzijn zien jou niet alleen als een rolmodel. Ze noemen jou ook een veilige haven. Heel waardevol voor veel jongeren.
Hoop dat je nog lang door zult gaan met jouw werk. Geef je graag, en als dank voor jouw inzet, het Haagse Jeugdlintje.

 

Abdellah Choukod (22 jaar)
Abdellah, ook jij hebt een berg energie. En toewijding. Je bent al zes jaar lang, drie keer per week actief als vrijwilliger bij Choukoud Gym.
Je geeft kickbockstrainingen. En begeleidt opkomende wedstrijdvechters. Maar ook het beheer van de sociale media van de Gym, en het openen en sluiten van de sportschool neem jij voor je rekening.
Voor veel jongeren in de Schilderswijk ben jij een rolmodel. Ze kijken tegen jou op. Zien dat jij aan de TU Delft studeert, zelf sport en ook nog de tijd maakt om hen te helpen.
Je bent niet alleen een luisterend oor. Je pakt zaken ook heel praktisch aan. Geeft trainingsessies om jongeren met hun CV te helpen, en je leert ze Word en Excel te gebruiken.
Je netwerk gebruik je om positieve energie over te dragen. Je vroeg je zwager die brandweerman is, om een lezing te geven en te vertellen over zijn werk. Verhalen uit eerste hand horen is natuurlijk geweldig inspirerend.
Jij hebt echt een positieve invloed op het leven van de mensen om je heen. Veel dank voor alles wat je doet voor de jongeren in de Schilderswijk.
Geef je graag het Haagse Jeugdlintje, Den Haag is trots op jou.

 

Stefan Bo Yu Wang (14 jaar)
Stefan, jij en ik hebben één ding gemeen. We zijn regelmatig in het zwembad te vinden. We houden van het water en van de sport. En weet je wat ik nou zo mooi vind? Dat je anderen niet alleen leert zwemmen. Maar ook nog enthousiast maakt om het te doen.
Bij Triton, en bij De Houtzagerij doe je hele goede dingen. Al vier jaar lang geef je daar, elke zondag, zwemles aan kinderen uit de buurt. Je brengt kinderen niet alleen de techniek bij. Als je ziet dat iemand iets niet begrijpt, dan neem je alle tijd en rust om het uit te leggen. En diegene te helpen. Zodat het lukt.
Je zorgt er ook voor dat de lessen veilig en fijn verlopen. Anderen zien wat je doet. En hoe.
Jouw lessen en enthousiasme werken aanstekelijk. Daardoor zijn er nu nog zes andere jongeren als vrijwillig instructeur begonnen. Heel fijn en belangrijk.
Voor Triton ben je van onschatbare waarde. Om de rust die je uitstraalt. En ook om het gezag waarmee je de lessen geeft.
Hoor dat sinds jij vier jaar geleden begon, er steeds meer kinderen van Chinese afkomst de zwemlessen volgen. En dat is niet altijd vanzelfsprekend. Mensen vertrouwen jou. En je moeder, die ook vrijwilliger bij Triton is. Heel fijn, bijzonder en nodig dat jullie doen wat nodig is.
Zeker in een stad en een land met zoveel water.
Stefan, geef je graag het Haagse Jeugdlintje als dank voor jouw inzet.
En ik hoop dat je nog lang en met veel plezier zwemles blijft geven!

 

Zuleyga Mammadova (17 jaar)
Zuleyga, jij bent al vier jaar lang de stem van kinderen in Den Haag. Van kinderen die in armoede leven.
Je adviseert de gemeente, de raadsleden en óók nog een zorgverzekeraar. Over wat er nodig is, en hoe dingen georganiseerd moeten worden.
Een belangrijke klus die niet altijd even gemakkelijk is.
Je maakt het verschil in het leven van anderen. En je gebruikt je eigen ervaringen om mensen te helpen. Bij de Raad van Kinderen zijn ze onder de indruk van jouw originele ideeën. Van de manier waarop je je mening onder woorden brengt. En van het leiderschap dat je laat zien.
Vind het knap dat je dit met zoveel toewijding doet.
In Den Haag, de internationale stad van vrede en recht, doe je met Haganum óók nog mee aan de Model United Nations. Een mooie ervaring. Die naar meer smaakte, want jij hebt zelfs twee keer meegedaan. Hoop dat we nog veel van jou gaan horen.
Zuleya, ik wens je heel veel succes en wijsheid toe bij alles wat er op je pad komt.
Als dank voor jouw inzet, voor de kinderen die het moeilijk hebben, geef ik je graag het Haagse Jeugdlintje.

 

Ouiam Lamsaad (18 jaar)
Ouiam, jij bent heel actief in Moerwijk. Al twee jaar lang. Je wijkgenoten plukken daar de vruchten van. Als voorzitter van de Jeugdraad zorg jij dat de jongeren in de wijk goed vertegenwoordigd zijn. Je helpt bij het jongerenwerk, en bent een vertrouwd gezicht dat altijd klaarstaat voor iedereen.
Je bent een kei in het organiseren van dingen. Dat doe je allemaal naast je studie. Naast de dingen die je voor Moerwijk doet, help je ook om geld in te zamelen voor mensen hier ver vandaan. Dat doe je heel creatief.
Bij de activiteiten die je organiseert snijdt het mes vaak aan twee kanten. Zo organiseerde je in december een fitness-challenge. Deelnemers deden hun best om zoveel mogelijk calorieën te verbranden.
De opbrengst was voor een organisatie die waterputten slaat op plekken waar die hard nodig zijn.
Je was ook mede-organisator van een festival om geld op te halen voor een school in Gambia.
De mensen in jouw omgeving zijn heel blij met jou. En maken zich ook een beetje zorgen. Omdat je zoveel voor anderen doet dat je jezelf wel eens vergeet.|
Ouiam, ik hoop dat je ook goed voor jezelf zorgt. En ik wens je heel veel succes met je opleiding.
Jouw ambitie is om als sociaal werker aan de slag te gaan: aan jou gaan ze een hele goede hebben!
Als dank, voor alles wat je doet, geef ik je graag het Haagse Jeugdlintje.

 

Latifa Bouamoud (21 jaar)
Latifa, ook jij zet je via stichting 2gather in voor anderen. De afgelopen twee jaar ben je daar drie keer per week mee aan de slag geweest.
Zelf omschrijf jij hen als familie. Zij zeggen over jou dat je een rolmodel bent. Voor iedere vrouw van jouw leeftijd met Marokkaanse wortels.
Je bent de woordvoerder van de Jongeren Denktank, en bedenkt wat er nodig is om jongeren te helpen, en te begeleiden. Je bent peercoach en bezig met een project om de andere coaches te koppelen aan leerlingen. Daardoor kunnen leerlingen, die in het laatste jaar van het voortgezet onderwijs zitten, altijd hulp en begeleiding krijgen. Heel fijn dat je je eigen ervaringen gebruikt om anderen verder te helpen.
Hoop dat dat je energie blijft geven.
Bij deze geef ik je het Haagse Jeugdlintje, en hoop dat je nog lang doorgaat met je goede werk!

 

Muhammed Sarikaya (14 jaar)
Muhammed, fijn om jou vandaag hier weer te zien! De vorige keer dat we elkaar zagen, vroeg je mij of ik koffie of thee wilde drinken. En of ik wel of geen suiker wilde. Je was een perfecte gastheer toen ik in het Wijkcentrum Laakhavens op bezoek kwam.
Leuk om te zien hoe enthousiast en trots jij daar rondloopt.
Ook op de mensen van het wijkcentrum maak je indruk. Ze omschrijven jou als mini jongerenwerker. Je staat al twee jaar lang klaar om hen te helpen met het organiseren van activiteiten. En dat doe je niet één maar wel vier keer per week!
Jij vindt het heel belangrijk dat je leeftijdgenoten een fijne tijd hebben. En jij doet je best om activiteiten en workshops te organiseren die ze leuk vinden. Dat lukt je goed. Je vond het ook belangrijk dat er een vakantieprogramma kwam. Dat heb je met de anderen uitgewerkt, en het was een succes.
Geef je als dank voor alles graag het Haagse Jeugdlintje. Ga zo door Muhammed!

 

Janne Koekkoek (20 jaar)
Janne, als er één onderwerp is waar in de afgelopen twee jaar veel over gezegd en geschreven is, is het wel eenzaamheid. Er werden rapporten over gemaakt, maar daar werd niemand minder eenzaam van.
Eenzaamheid raakt jou. Jij blijft niet aan de zijlijn staan. Jij wilde er iets aan gaan doen. Daarom ging je, anderhalf jaar geleden, bij de Haagse Helpers aan de slag.
Jij werd maatje van Ashwin, een student uit India die nog niet lang in Nederland was. Hij kon hier vanwege de coronamaatregelen lastig een netwerk opbouwen. Jij was niet alleen een luisterend oor. Je nam hem mee om klussen te doen bij de Haagse Helpers. Lekker bezig zijn, anderen helpen. En voor hem een mooie kans om nieuwe mensen te leren kennen.
Ook voor ouderen die in een isolement zaten stond en sta je klaar. Jij luistert als het nodig is, doet boodschappen voor mensen die dat zelf niet kunnen. Of springt bij als mensen hulp nodig hebben bij het tuinieren.
In een interview omschrijf je jouw werk als “de beste manier om uit je bubbel te komen”. Denk dat je daar de spijker op de kop slaat. En onderschat niet wat jouw werk voor anderen betekent. Fijn dat je, naast je studie Bestuurskunde, zoveel tijd vrijmaakt voor anderen. Wens je veel succes en waardevolle ontmoetingen toe.
Je bent een geweldige ambassadeur voor de Haagse Helpers.
Geef je als dank graag het Haagse Jeugdlintje.

 

Anass Boukakar (20 jaar)
Anass, wie “Den Haag” en “jongeren” zegt, komt al gauw bij jou uit. Jij vindt het belangrijk om de stem van jongeren te zijn. En dat ben je ook. Op heel inspirerende wijze. Jij geeft niet zomaar een mening, je bouwt je verhaal scherp op en onderbouwt het sterk.
Ook neem je de tijd om mee te denken met anderen. In het UNICEF jongerenpanel; in het MDT jongerenpanel én in de opleidingscommissie van de Erasmusuniversiteit.
Bij UNICEF maakte je een film, om discriminatie onder de aandacht te brengen. Die is door zeker zeshonderd mensen bekeken. Weet zeker dat dat het bewustzijn heeft vergroot.
Dit jaar zijn jullie, voor jongeren in asielzoekerscentra, een spel aan het maken dat gaat over kinderrechten. Goed dat jullie dat doen.
Jij laat zien hoe belangrijk het is om mét jongeren te praten, en niet óver hen. Je bent de drijvende kracht achter het bespreekbaar maken van complexe thema’s. Zoals de vormgeving van de maatschappelijke diensttijd. Jij denkt vanuit de leef- en denkwereld van jongeren. Daardoor breng je hun belangen en zorgen goed over. Zo goed, dat beleidsmakers er vervolgens ook echt iets mee kunnen doen.
Ondertussen studeer je rechten én bedrijfskunde. En werk je ook nog als shiftleader in een supermarkt. Fantastisch hoe je dat allemaal weet te combineren.
Anass, als dank voor jouw inzet geeft Den Haag, de internationale stad van vrede en recht, jou heel graag het Haags Jeugdlintje.
Ik wens je heel veel wijsheid en succes toe bij wat er op je pad komt!

 

Slotwoord
Beste jongeren:
Hoop dat jullie nog lang met veel plezier terugdenken aan deze 26e april.
Vond het fijn jullie het lintje te mogen opspelden.
Den Haag is trots op jullie.
Met het lintje bedanken we je voor wat je doet.
En willen we je aanmoedigen door te gaan.
Wie weet inspireert jouw lintje ook weer anderen om als vrijwilliger aan de slag te gaan.

Wens jullie veel goeds én plezier, bij wat er op je pad komt.