Henk van der Meijden

Meneer Van der Meijden, beste Henk,

Jonge society-verslaggevers, tv-makers en uitbaters van Juice-kanalen weten mogelijk niet dat ze schatplichtig zijn aan uw werk bij de Telegraaf en het weekblad Privé. U was het die de showbizz- en personality journalistiek naar Engels voorbeeld in ons land introduceerde.

Een genre dat vooral in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw werd verguisd door de gevestigde journalistiek en kritiek.

Gebrek aan erkenning dat u heeft gekrenkt, maar nooit heeft weerhouden om gedreven te werken aan de uitbouw van uw netwerk en vak.

U stortte zich met overgave op het wel en wee van de sterren, maar had al vroeg in uw carrière ook oog voor de tragiek en vergankelijkheid van de roem.

In 1962 was u medeoprichter van de Stichting Blijvend applaus, een initiatief ter ondersteuning van oudere artiesten.

Kunstenaars die het vaak moeilijk hadden met hun leven buiten de schijnwerpers en het doorgaans moesten stellen zonder goede pensioenvoorziening.

Naast uw journalistieke werk vond u tijd en energie voor uw passies theater, ballet, muziek en circus.

U begon het theater-impresariaat en productiebedrijf Stardust, ging voor laagdrempelig theater, populaire klassieke muziek, ballet en beroemde circusacts uit het buitenland.

Met dezelfde gave om mensen te binden heeft u zowel in de journalistiek als in de populaire cultuur grote namen naar de Nederlandse kolommen en podia gebracht.

Uw werk is lang niet gezien door de gevestigde critici.

Het kreeg wel erkenning met een belangrijke Chinese staatsprijs voor cultuur, een Oeuvre Ward tijdens het Musical Awards Gala, de Oscar Carré Trofee en diverse prijzen als ondernemer, marketeer en pleitbezorger van het circuswezen.

Dat daar tot op heden een Koninklijk ereteken aan ontbrak, hebben met name de oud-ballerina en actrice Ine Veen en schilder en schrijver Jean Thomassen zich aangetrokken.

Zij namen het initiatief tot een voordracht en brachten een mooie lijst aan ondersteuners van de aanvraag voor een onderscheiding bij elkaar.

Uw oorspronkelijke beroepsactiviteit en persoonlijke bekendheid zijn geen reden u te onderscheiden.

Wel dat u aantoonbaar veel heeft betekend voor de cultuur en uitvoerende kunstenaars in ons land.

En ook het feit dat u – ondanks uw hoge leeftijd – nog altijd betrokken bent bij het productiebedrijf dat u meer dan een halve eeuw geleden heeft opgericht.

Blijvend Applaus valt u nu zelf ten deel in de vorm van een lintje. Ik feliciteer u van harte met uw onderscheiding.