Herdenking Slag om de Residentie, Garderegiment Grenadiers en Jagers, 10 mei 2024

 

Luitenant-Kolonel Hubbers,

Geacht aanwezigen,

 

Nu we hier zo aan het water staan is haast niet voor te stellen hoe hard hier op 10 mei 1940 gevochten is. Vliegtuigen werden neergehaald, soldaten aan parachutes overmeesterd. De Duitsers slaagden er niet in om hier in een dag Den Haag te veroveren. Wel kwamen in totaal ongeveer 500 Nederlandse militairen om bij de Slag om de Residentie. Kort daarna gaf Nederland zich toch over. De overmacht was te groot.

Zoals ieder jaar herdenken wij op 10 mei  hier de Grenadiers en Jagers die in 1940 ons land en onze stad zo moedig verdedigden tegen de binnenvallende vijand. Ook nu de laatste veteranen van de meidagen van 1940 overleden zijn doen we dat. We houden de herinnering levend door steeds nieuwe generaties te betrekken bij de herdenking.

Ook op basisschool De Notenkraker en vanuit de organisatie Haagse Scholen, wordt aandacht besteedt aan de herdenking. Aan het gevecht om Den Haag, de oorlog, de angst en de slachtoffers. Onvoorstelbare verschrikkingen die toch echt zijn gebeurd. Dat moeten we de kinderen steeds opnieuw blijven vertellen. Goed dat zij hier hun bijdrage leveren.

We vertellen over wat is gebeurd, maar ook dat het niet weer hoeft te gebeuren. Als we in gesprek blijven en werkelijk willen snappen hoe andere mensen denken. Als we op blijven letten omdat niet iedereen van goede wil is. En als we bereid zijn onszelf te verdedigen als het echt niet anders kan.

De militairen van het Garderegiment Grenadiers en Jagers hebben dat hier aan het begin van de Tweede Wereldoorlog laten zien. Ze laten het ook vandaag zien. De inzet van het Garderegiment bij deze herdenking wijkt dit jaar iets af van voorgaande jaren. Want herdenken is belangrijk, maar alert en paraat zijn is nog belangrijker.

Dit jaar vindt de allergrootste oefening sinds tijden plaats van alle landen waarmee Nederland militair verbonden is. Swift Respons 2024 is daar onderdeel van en de Grenadiers en Jagers doen daaraan mee. Want als het echt niet anders kan, zijn we bereid onszelf te verdedigen. Wie dat overtuigend kan laten zien, heeft de beste kans nog lang in vrede te leven.

Dat is geen eenvoudige boodschap, zeker niet voor kinderen. Toch moeten we steeds manieren vinden om ook hen hierin mee te nemen. Want de bereidheid om onszelf te verdedigen kan uiteindelijk niet alleen van militairen komen. Het is een opdracht die door de samenleving als geheel gevoeld moet worden.