Herdenking Slag om de Residentie, bij het monument voor het garderegiment Grenadiers en Jagers, 10 mei 2025
Luitenant-Kolonel van Rantwijk,
Directies van basisscholen de Notenkraker en Het Avontuur,
Nabestaanden van Sergeant Jos Wouters,
Nabestaanden van de heer van der Linde (betrokken bij oprichting monument),
Aanwezigen,
Zoals ieder jaar herdenken wij op 10 mei aan het Böttgerwater de mannen van het garderegiment Grenadiers en Jagers. De strijders die hier ons land en de Residentie verdedigden. Er is veel gezegd en geschreven over de slag om Den Haag en de vijfdaagse strijd van ons leger tot de capitulatie. Ons leger was niet opgewassen tegen de moderne Duitse krijgsmacht en ja, er zijn ook voorbeelden van minder heroïsch optreden.
Dat doet niets af aan de moed en vastberadenheid waarmee hier de Duitse luchtlandingsoperatie tot mislukken werd gebracht. Vliegtuigen zijn neergehaald, soldaten aan parachutes overmeesterd. De Duitsers slaagden er niet in om even snel Den Haag te veroveren. Wel kwamen ongeveer 500 Nederlandse militairen bij de gevechten om. Kort daarna gaf Nederland zich over. De overmacht en de dreiging van nieuwe bombardementen op onze steden was te groot.
Onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH), hebben gemeend dat deze nuancering wel wat meer aandacht mag krijgen. Daartoe is nieuw onderzoek gedaan en veel niet eerder geraadpleegd kaart- en beeldmateriaal gebruikt.
Op basis van dit onderzoek is het boek ‘En ineens was het oorlog, mei 1940 in beeld’ samengesteld. Een boek dat vooral krijgskundigen zal interesseren. Het materiaal over de Slag om de Residentie uit het boek is gebruikt voor een tentoonstelling die ik gisteren mocht openen in het Atrium van ons stadhuis.
Een beeldende impressie in kaarten en teksten aangevuld met fotomateriaal dat de strijd en de oorlogstijd dichterbij brengt. Een tentoonstelling die het waard is door iedere Haagse inwoner die het stadhuis bezoekt, te worden bekeken. Het is een van de manieren waarop we de herinnering aan die dagen levend houden.
Dat doen we natuurlijk ook door steeds de kinderen bij het verhaal van de oorlog te blijven betrekken. Hier zijn dat de leerlingen van basisscholen De Notenkraker en Het Avontuur. Zij genieten van hun meivakantie, maar laten toch van zich horen. Goed dat de directies van de scholen hier aanwezig zijn. Met u allen mag ik hopen dat de kinderen tot in lengte van jaren meegenomen blijven worden in het verhaal van de oorlog en de Slag om de Residentie.