Toespraak door burgemeester Jan van Zanen bij de symbolische ‘heropening’ van het winkelgebied Noordeinde als ‘Royal Shopping District’, 3 september 2021

Beste ondernemers van het Noordeinde en directe omgeving,

Wethouder Bruines,

Eindelijk is het dan zo ver. De laatste werkzaamheden van de herinrichting zijn afgerond. Na tien jaar voorbereiden en vier jaar uitvoeren is het klaar. Van het nu onzichtbare werk ondergronds tot de metamorfose op straat. Van riool en kabels tot een verbindend lint van natuurstenen trottoirbanden en fraaie kronen hoog boven het wegdek. En dan heb ik het nog niet over de subtiele details waarvoor de BIZ van het gebied nog maar eens een prijsvraag moet uitschrijven.

Het Noordeinde en omgeving was en is op en top Den Haag. Een chique omgeving met winkels voor dames- en herenmode, kunst en antiek, boekwinkels en galeries. Een kleine tweehonderd zaken met een paleis in het midden. In die zin is het Noordeinde nooit weggeweest en valt er dus niks te heropenen.

Maar voor wie de lat hoog legt, was er ruimte voor verbetering. De publieke ruimte voelde wat sleets, zichtbare verbinding in het gebied ontbrak en fietsers, voetgangers en auto’s concurreerden op sommige plaatsen om de beschikbare ruimte. De statuur van de straat verdiende meer zichtbare erkenning. Dat alles is aangepakt.

De afgelopen jaren zijn voor veel ondernemers in het gebied een zware tijd geweest. Dat had te maken met een economische crisis, met structurele veranderingen in de detailhandel, maar ook met langdurig opgebroken straten waardoor ondernemers onder druk kwamen. En toen moest corona nog komen. Geen wonder dat niet iedereen het – ondanks de steunmaatregelen van de overheid – gered heeft.

Maar nu is het klaar en vinden we de weg omhoog. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan het vrijwilligersbestuur van de BIZ (de bedrijfsinvesteringszone) in dit gebied. Een minder vrijblijvende vorm dan de oude winkeliersverenigingen en een goede samenwerkingspartner voor de gemeente. Met de aanstaande verbouwing van het Binnenhof is hier een aantrekkelijke uitwijkplaats voor de bezoekers van de stad gerealiseerd. Een fris visitekaartje voor onze stad.

De Plaats, hier even verderop,  is een terras van grote allure geworden. Het Paleisplein is – zoals u kunt zien – fors heringericht. We hebben vanaf hier een prachtig zicht op het paleis. Koningin Wilhelmina komt achter ons veel beter tot haar recht. De letterlijk monumentale ‘postzegelboom’,  waaronder decennialang de postzegelmarkt was, vormt nu een baldakijn waaronder straks gedanst zal worden, maar daarover zal BIZ-voorzitter Coen van de Oever u zo alles vertellen.

Ik zei net dat het Noordeinde nooit is weggeweest en dus niet heropend hoeft te worden, maar wie om zich heen kijkt ziet wat hier tot stand is gebracht. Daarom toch een ‘symbolische heropening’ van het gebied dat we met recht ‘Royal Shopping District’ noemen.

Ik dank u wel.