Welkomstwoord Iftar ‘Pillen en Praten’, 29 maart 2024

Beste Esmaa,

Geachte aanwezigen, op allerlei manieren actief in en voor de zorg in Zuidwest,

Zussen en broer van Esmaa,

 

Esmaa, wij hebben elkaar onlangs ontmoet bij een burgemeestersontbijt. Ontbijt vaker met allerlei mensen uit de meest uiteenlopende beroepsgroepen. Die keer met apothekers. Dank dat u mij vandaag heeft uitgenodigd het vasten met u te breken. We doen dat onder het motto: ‘Pillen & Praten’. Laat ik aannemen dat we hierna niet direct aan de pillen gaan, maar wel met elkaar zullen eten, drinken en praten.

Voor christenen is dit de lijdenstijd voorafgaand aan Pasen, voor moslims de vastenmaand die eindigt met het Suikerfeest of Eid Al Fitr. Een tijd van bezinning en verbroedering, een periode waarin u zich mogelijk nog meer dan anders rekenschap geeft van de opdracht die wij als mensen hebben.

Op initiatief van Esmaa zijn we hier bijeen met allerlei mensen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg in Zuidwest. Een stadsdeel met grote uitdagingen op diverse terreinen. Scholing, werk, huisvesting en niet in de laatste plaats gezondheid. In de wijken van Zuidwest hebben bewoners aanzienlijk minder gezonde jaren dan in andere delen van Den Haag.

Een schrijnend feit dat alleen met een brede aanpak van de problemen kan veranderen. Dat is ook precies wat hier de komende twintig jaar staat te gebeuren. Ondertussen moeten de inwoners vandaag al zoveel mogelijk van hun leven kunnen maken. Gezond worden en zo lang mogelijk gezond blijven. In staat zijn om volwaardig mee te doen aan de samenleving.

Daar zet u zich voor in. Vanuit uw overtuiging en uw vak. Daar wil ik u als burgemeester van Den Haag voor bedanken. Ik ben trots op u Esmaa, uw familie en medewerkers. U allemaal wens ik een fijne iftar.