Beëdiging jongeren Zuidwest College Jongerenrechtbank, 15 maart 2024

 

Beste rechters, advocaten, Officieren van Justitie, probleemoplossers,

Mooi dat jullie straks zelf kleine vergrijpen en ruzies op school gaan aanpakken. Niet door zware straffen op te leggen, maar door problemen op te lossen. Te zorgen dat iedereen weer door dezelfde schooldeur kan.

De wereld van het recht is voor veel mensen ‘ver-van-mijn-bed’. Tot ze ermee te maken krijgen als verdachte of getuige. Dat kan grote indruk maken. Rechtbankgebouwen zijn vaak groot en streng. De mensen die er werken deftig en geleerd. Dat dwingt respect af, maar zorgt ook voor afstand.

Soms is het beter om het recht juist dichtbij te brengen. Een enkele keer komen ‘gewone’ rechters kijken op de plek waar een misdrijf is begaan of een conflict speelt. De Rijdende Rechter doet dat op tv al jaren bij ruzies tussen buren waar ze samen niet uitkomen. Daar eindigt het altijd met: ‘dit is mijn uitspraak en daar moet u het mee doen’.

In Den Haag kijken we net even verder. Vorig jaar is hier in Moerwijk de wijkrechtspraak gestart. Dat gebeurt op meer plekken in Nederland waar veel mensen dicht op elkaar wonen en veel lastige situaties zijn. Familie- en burenruzies, overlast op straat of mensen met geldproblemen. Daar gaat het niet in de eerste plaats om: wie heeft gelijk en wie krijgt straf. Het gaat om de vraag: hoe zorgen we ervoor dat mensen hun leven op orde krijgen en straks weer normaal met elkaar omgaan.

Zo gaat dat bij de wijkrechtspraak in Moerwijk, zo gaat dat straks op het Roemer Visscher College en op het Zuidwest College. Den Haag als stad van vrede en recht is niet meer alleen het Vredespaleis en de Internationale gerechtshoven. Het gaat ook over recht en rechtvaardigheid in de wijk en op school.

Jongelui,

Jullie hebben je de afgelopen tijd goed voorbereid op je nieuwe functies en veel geleerd. Over omgang met elkaar op sociale media, op straat en op school. Hoe je daar samen over spreekt en oplossingen zoekt als het mis gaat. Voor mij zie ik jonge mensen die klaar zijn voor hun taak. Ik wens jullie veel wijsheid en voldoening van je werk.