Opening jubileumtentoonstelling vereniging van vogelliefhebbers Luscinia, 25 november 2022

 

Meneer en mevrouw Stoop,

Meneer en mevrouw Poortier,

Vogelliefhebbers,

 

U heeft mij uitgenodigd om uw jubileumtentoonstelling te komen openen. Dat doe ik graag. Kijk ook nog even rond, want ik heb de vogelliefhebberij van huis uit meegekregen. Ben benieuwd naar uw kweekresultaten en de ‘Pluimgraven’ die daar trots op zijn.

Pluimgraven zijn vogelkwekers en -verzorgers, heb ik nu geleerd. Ze kregen die bijnaam in de tijd dat baronnen en jonkheren vogels hielden, maar de kweek en verzorging vaak overlieten aan personeel. De tijd – nu 125 jaar geleden – waarin Luscinia ontstond en het clubblad De Pluimgraaf ging heten.

Mijn vader was duivenmelker en dat is nu net niet de tak van vogelsport waar Luscinia voor werd opgericht. De liefhebbers van zang-, sier- en volièrevogels vonden dat ze er maar een beetje bijhingen. Alle aandacht ging destijds naar duiven, kippen, konijnen en andere kleindieren. Een vereniging waar exotische vogels en bijzondere kweekresultaten in kleur en vorm konden schitteren, werd geboren.

Deze tak van de vogelliefhebberij groeide. Van een elitaire hobby voor mannen van adel en dierentuindirecteuren, tot een vrijetijdbesteding voor iedereen en dus ook voor Hagenaars en Hagenezen met een ruime volière of een krap schuurtje.

Luscinia is met zijn 125 jaar een oude en eerbiedwaardige vereniging. De club telt leden die al meer dan een halve eeuw lid zijn en anderen die de kwart eeuw al ruimschoots vol hebben gemaakt. Toch heeft de club een eeuw lang geen eigen honk gehad. Er werd steeds van gastlocatie naar gastlocatie gezworven. Voor tentoonstellingen, maar ook voor de verenigings- en feestavonden.

Het is pas sinds 1988 dat Luscinia eigen onderkomens kreeg, maar ook sindsdien moest de club nog enkele malen verkassen. Gelukkig heeft u sinds 2015 nu een fijne plek in buurthuis Morgenstond aan het Eeldepad. Toch moest u voor vandaag opnieuw uitwijken, want de verbouwing bij Morgenstond loopt uit. Gelukkig was u welkom bij Kwieksport hier aan de Bentelostraat.  Ik hoop van harte dat de verbouwing bij Morgenstond niet te veel uitloopt en dat u er nog lang mag samenkomen. Als Hagenaar en Hagenezen van allerlei slag, maar verenigd in de liefde voor het kweken en verzorgen van vogels.

Ik feliciteer u met het 125-jarig bestaan en met deze jubileumtentoonstelling. Ik wens u tot slot een hele mooie feestavond.