Lancering Sokken van Zenon Workcenter Leger des Heils, 7 mei 2024

 

Beste Niels (Let’s do Goods),

Beste Zenon (ontwerper van de sokken),

Goedemiddag allemaal,

 

Nooit bij stilgestaan, maar zo is het natuurlijk wel. Kleren waar we op uitgekeken zijn, brengen we naar de textielcontainer of het Leger des Heils. Sokken dragen we tot ze versleten zijn. Daarna gooien we ze weg. Zo komt het dat er bij de daklozenopvang wel tweedehandskleding te krijgen is, maar geen sokken. En dat terwijl daar nu juist zo’n behoefte aan is bij mensen die op straat leven.

Let’s do Goods, van Niels en de zijnen, pakt dit probleem op samen met selfmade kunstenaars. Hier werkt een sociale onderneming samen met creatievelingen die door een beperking of botte pech het leven op straat hebben leren kennen. Waar het leven van deze artisten in iets kalmer vaarwater kwam, ontstond weer ruimte voor creativiteit. Voor tekenen, schilderen, ontwerpen. Voor het werk van deze mensen zijn al mooie namen verzonnen: Art Brut, Outsider Art of Art Sauvage.

Zo ging het ook bij jou, Zenon. Je kijkt terug op een gelukkige jeugd, maar daarna ging er veel mis. Het komt er in het kort op neer dat er vaak misbruik is gemaakt van jouw kwetsbaarheid. Je bent er je familie en kinderen door kwijtgeraakt en ook de dieren van het circus waar je jaren voor gezorgd hebt. Nu heb je hier een kamer in de beschermde woonopvang van het Leger des Heils en de wanden zijn bedekt muurschilderingen en tekeningen van jouw hand.

Die tekeningen en ontwerpen vormen nu de basis van een fraaie collectie sokken uit de Sociale Sokkenfabriek. Duurzaam en sociaal gemaakt met deelnemers van de sociale werkplaats van het Leger des Heils. Sokken die Let’s do Goods op de markt brengt via 120 winkels en de webwinkel. Het concept is even sympathiek als eenvoudig: koop een paar sokken en schenk daarmee een tweede paar aan de mensen in de daklozenopvang.

Zenon, veel dank voor dit eerste paar Zenon Sokken. Dat de kunst je moge helpen om het leven de baas te blijven.

Niels, veel succes met deze prachtige onderneming.

En mensen: koop die sokken.