Lustrum Diner Haagsch Studenten Schutters Korps ‘Pro Libertate’, 8 maart 2024

 

Beste leden van het Haagsch Studenten Schutters Korps,

Mijn hartelijke felicitaties voor jullie bij het dertiende lustrum van ‘Pro Libertate’.

De roemruchte geschiedenis van de studenten weerbaarheid gaat terug tot de zeventiende eeuw. Pro Libertate is pas 65 jaar jong. Dit Haagsche Korps ontstond uit onvrede over de gezapigheid bij de bestaande korpsen. Elders was het gezelligheid wat de klok slaat, Pro Libertate wilde pal staan voor het vaderland. Zo nodig in verzet na de komst van ‘de Russen’. Het was immers hartje Koude Oorlog.

HSSK Pro Libertate groeide van ‘onafhankelijke vreemde eend in de bijt’ tot korps met positie. Bij Pro Libertate word je geen militair, maar de goede band met de krijgsmacht zorgt nog altijd voor spannende activiteiten: parachutespringen, schietdagen en bijvoorbeeld inzet als ‘vijand’ bij militaire oefeningen.

Als burgemeester van Den Haag ben ik blij met Pro Libertate. Met het korps in ceremonieel tenue bij Prinsjesdag, de ondersteuning door het korps bij de 4 mei herdenking en de hulp bij Veteranendag. Daarnaast is het korps natuurlijk ook gewoon een studentenvereniging. Een club waar je als Haagse student – maar ook als student van elders – gelijkgestemden treft en deelneemt aan activiteiten. Belangrijk voor Den Haag als studenten- en kennisstad.

Beste Studentschutters,

De oprichters van Pro Libertate zagen een rol voor zichzelf in de verdediging van de vrijheid. Gelukkig kon het bij oefenen blijven. De Russen gaan niet langer in het rood gekleed, maar zijn wel weer helemaal terug als dreiging vanuit het Oosten. Mogelijk zijn er onder jullie opnieuw leden die zich gereedhouden om op te komen voor het vaderland. Laten we hopen dat het ook dit keer niet nodig is om krijgshaftig te ‘vlammen’. Dat Pro Libertate in vrijheid op weg kan naar nieuwe Prinsjesdagen, 4 mei herdenkingen en een volgend lustrum.

Ik wens iedereen een gedenkwaardig lustrum Diner.