Toespraak door Jan van Zanen bij de Nationale Kinderherdenking in Madurodam,  4 mei 2023

 

Dank voor je aankondiging Samir,

Hallo allemaal,

 

Wat goed dat jullie er zijn. Heb wel eens gedacht: wie weet straks nog wat er in de oorlog is gebeurd? Wat als zelfs de oma’s en opa’s het niet meer hebben meegemaakt? Nu is het zo ver. Toch vertellen en herdenken we volop. Misschien nog wel meer dan toen ik zo oud was als jullie nu. Gelukkig maar, want zo helpen we voorkomen dat het ooit nog eens gebeurt.

Ben als burgemeester bij veel herdenkingen in Den Haag. En altijd zijn er de verhalen van toen. Samen met bewoners, raadsleden, wethouders en met jullie sta ik vandaag stil bij de oorlog. Bij de angst en onzekerheid van de kinderen en de mensen die in de oorlog vervolgd of gedood zijn.

Overal in het land zijn we op 4 mei vanaf acht uur ’s avonds precies twee minuten stil. Ik denk dan vaak aan de verhalen uit Edam waar ik ben opgegroeid. Over de mensen die niet voor de Duitsers wilden werken en moesten onderduiken. Over het verzet dat de bezetters tegenwerkten. Over de vrouwen en mannen die zich stilhielden en hoopten dat het snel voorbij zou zijn.

Goed dat iedereen op zijn eigen manier bij de oorlog stilstaat. Mooi dat wij hier samen met zoveel kinderen zijn. Er zijn er zelfs die vanmorgen met de boot van Terschelling kwamen om naar Madurodam af te reizen. Welkom Terschellingers en iedereen die van ver gekomen is.

Ook deze herdenking is straks een verhaal dat jullie doorvertellen. Een manier om het verhaal van de oorlog te blijven delen. Wens jullie allemaal een waardevolle herdenking van de oorlog en een betekenisvolle herinnering aan deze dag.

Dank jullie wel.