Maandag 18 juli

Weet dat m’n dochter en haar gezin gisteravond veilig in het Franse Brandonnet zijn aangekomen. Ochtendwandel in alle vroegte (zwembad De Blinkerd is de komende weken helaas gesloten). Het is warm. Doe het in korte broek. Voor de gemeenteraad en het college is het sinds vrijdag 8 juli ‘reces’. Voor mij zelf geldt dat ook deze week niet echt. Werk vanochtend thuis en vanuit huis. Praat aan het eind van de ochtend, via de digitale weg, uitvoerig bij met bestuursadviseur Bernadette en directeur veiligheid Hans. Doe datzelfde met de (waarnemend) programmadirecteur regiodeal Den Haag Zuidwest, Mei Lan Chung.

Stap in de hitte – inmiddels het pak weer aan – op de fiets. Breng aan de Rusthoekstraat een bezoek aan de 100-jarige Gerdien Jol-Knoester. De zelfstandige eeuwelinge groeide op in een gezin met negen kinderen. Haar vader overleed voor ze was geboren. Ze woont na een periode met ongelukjes sinds kort in Royal Rustique waar zij herstellende is. Gerdien geniet merkbaar in het gezelschap van haar kinderen en kleinkinderen. Vraag haar naar het geheim waarom zij nog zo gezond van geest is. Ze verklapt het niet. Haar dochter geeft aan dat het geheim is dat haar moeder in lastige situaties altijd zegt: ‘Eerst rustig ademhalen’. Mooi. Hoop dat het lukt haar advies op te volgen. Net als haar levensmotto: ‘Treur niet dat rozen doornen dragen, maar verheug je dat doornen rozen dragen’. Prachtig. Volgens mij helpt dat op weg naar het honderd jaar worden.

Neem afscheid en stap weer op de fiets. Fiets richting de Scheveningseweg. Bart Maltha staat al klaar bij de deur. Krijg van hem een rondleiding door de Antonius Abt kerk. Een monumentaal kerkgebouw met prachtige moza├»eken en kunstwerken. De kerk is tussen 1925 en 1927 gebouwd naar een ontwerp van de architecten Joseph Cuypers en (zoon) Pierre Cuypers junior. De dames Monique Meeuwissen en Joke van Venrooij en pastoor Dolf Langerhuizen vergezellen Bart tijdens de rondleiding. Krijg na afloop van Bart de door hem geschreven fraai vormgegeven publicatie ‘De H. Antonius Abtkerk in Scheveningen – een historische en kunstbeschouwelijke toelichting op de voorgeschiedenis, de bouw en bovenal het interieur van dit unieke monument’ kado. Zeer de moeite waard. De stichting Vrienden van de Abt kan trots zijn.

Neem afscheid en fiets naar huis. Fris me thuis even op, bel met familievriendin ’tante’ Jenny Joustra (ze is jarig vandaag) en doe een paar boodschappen. Fiets daartoe heen en weer naar de Keizerstraat. Neem vanaf zeven uur (langs digitale weg) vanuit huis deel aan de vergadering van het Veiligheidsberaad. Koppel na afloop meteen terug aan Esther, Annet en Hans, de directieleden van onze Veiligheidsregio Haaglanden. De maandag vliegt voorbij. Zet me later ’s avonds aan de stukken uit de loodgieterstas. Goede bekende Ciska Scheidel belt.