Donderdag 28 december

Er staat een stevige wind vanochtend vroeg. Ga zwemmen. Werk thuis. Bel ’s middags uitvoerig met life time friend Cees van Beers. De hooggeleerde maakt het goed. Fiets ’s middags heen en weer naar de Frederik Hendriklaan. Doe er een paar boodschappen. Heb telefonisch overleg met directeur Veiligheid Herke Elbers. Bel uitvoerig met goede bekende Gabriëlle Erlach.

Begin aan het eind van de middag de werkbezoeken in Laak. Zie de opbouw van het vreugdevuur aan de Paets van Troostwijkstraat. Het is vandaag de eerste dag van de opbouw en de basis is gelegd. Wijkveiligheidsregisseur Bob en zijn collega’s van de directie Veiligheid, Fats en Alain, begeleiden me. Mark, één van de bouwers, praat me bij over de opbouw. Ook gemeentelijke handhavers zijn aanwezig. Iedereen draagt een steentje bij om ervoor te zorgen dat het lukt – voor het eerst sinds de jaarwisseling 2018/2019. Nu moet het weer nog meezitten. Het waait stevig. Met het vuur in de vuurtonnen is het nu al uitkijken.

Meteen door naar het stadsdeelkantoor van Laak. In de trouwzaal hebben jeugdwerkers, leden van de Buurt Preventie Teams (BPT) en de buurtvaders zich verzameld. Begroet stadsdeeldirecteur Lawrence Eghosa. Goed ook om Bilal hier te zien. Bilal is al vele jaren actief in het vadercentrum. Ron van woningcorporatie Staedion is er ook, net als Youssef van stichting MEION. Bedank alle aanwezigen voor hun inzet op weg naar en tijdens de jaarwisseling. Benadruk het belang om zelf veilig te blijven. Jeffrey van de politie verzorgt een beeld (‘briefing’) van de verschillende aandachtspunten in de wijk. Neem afscheid. Moet door naar het politiebureau aan de Hoefkade. Hier zijn de buurtpreventieteams van het Centrum bij elkaar gekomen. Zie opnieuw veel bekende gezichten. Vrouwen en mannen die al jaren actief zijn in de wijk, zoals Greet, maar ook Yasine van het Stagehuis Schilderswijk. Wijkveiligheidsregisseur Charmaine begeleidt me. Treed na stadsdeelmanager Monique op in het voorprogramma. Spreek m’n dank uit aan alle actieve buurtbewoners en hun teams (zo’n 260 mensen). Politiechef Karin Krukkert verzorgt met een toespraak het hoofdprogramma, waarna Angelo (politie Den Haag) de afterparty verzorgt met een briefing over het sfeerbeeld, de afspraken tussen de politie en de teams en de aandachtspunten die uit de actualiteit voortkomen.

Bel, later op de avond terug thuis, met m’n zoon. Dochterlief sluit aan. ‘Historisch’ moment. Praat aansluitend alsnog uitvoerig bij met m’n zoon. Zeer de moeite waard. Doe datzelfde (nog) later op de avond met life time friend Niels. Zie op Instagram de eindejaarswens vanuit de gemeente: Hou je Haags.