Maandag 7 december

Ochtendwandel ondanks de regen. Begin de werkweek op het Stadhuis met het wekelijkse secaba-overleg met een aantal naaste medewerkers in de collegekamer die pal naast mijn werkkamer ligt. Een deel sluit digitaal aan. Begeef me aansluitend naar de raadzaal voor een vergadering van de lokale driehoek. René (districtschef politie) sluit aan voor de actualiteiten.

Zie onderweg terug naar mijn werkkamer op de loopbrug hoe een enorme kerstboom in het atrium wordt opgetuigd. Sfeervol. Ontvang Hans Biesheuvel van ondernemersorganisatie ONL en een aantal horecaondernemers uit het hele land (en uit Den Haag). Zij delen met mij hun grote zorgen in deze moeilijke coronatijd. De verhalen van de ‘Horeca-alliantie’ komen stevig bij me binnen. Een vergadering van de staf veiligheid volgt. Heb rond het middaguur digitale vergaderingen van de stuurgroep Integriteit (met wethouder Saskia Bruines) en van de staf Burgerzaken. Heb telefonisch overleg met bestuursadviseur Renske van Steenbergen (VNG). Ontvang Leila Prnjavorac. Marjolein (kabinetszaken) vergezelt me. Leila was in 2017 Hagenaar van het Jaar. Op 11-jarige leeftijd vluchtte zij met haar ouders en broer uit Bosnië naar Nederland. Haar motto is: ‘Het leven wordt altijd weer mooi’. Leila geeft les aan jongeren over mediawijsheid, gelijkwaardigheid en inclusie. Chapeau.

Ga in de loop van de middag naar Huis Schuylenburch, de residentie van de Duitse ambassadeur aan de Lange Vijverberg. Praat bij met goede bekende ambassadeur H.E. Dirk Brengelmann. Wesley (kabinetszaken) is erbij.

Spreek aansluitend langs digitale weg samen met Dirk – Duitsland is de voorzitter van de EU, vandaar – met de ambassadeurs van alle andere EU-landen over mijn eerste maanden als burgemeester van Den Haag en de actualiteiten rondom de coronacrisis. Goed om te doen en leuk een aantal bekenden te zien, nu in de rol van burgemeester van Den Haag.

Zit onderweg naar het Utrechtse provinciehuis aan de Archimedeslaan, als voorzitter van de VNG, een digitale vergadering voor van de bestuurlijke klankbordgroep Corona. Een bijzonder editie dit keer, want met Jonathan Johnson, Jan Helmond en Erwin Arkenbout is dit keer ook het Caribische deel van het Koninkrijk vertegenwoordigd. Spreek via webex met medewerkers van de Inspectie Justitie en Veiligheid over de tramaanslag in Utrecht op 18 maart 2019. In zaal ‘De Voordorp’ vergezelt de directeur OOV Utrecht (Petra Nijmeijer) me. Gebruik het avondeten en neem deel aan de vergadering van het Veiligheidsberaad in de Statenzaal. Koppel na afloop terug aan Esther, Annette en Hans, respectievelijk de directeur van de veiligheidsregio Haaglanden, de directeur Publieke Gezondheid en de directeur veiligheid van de gemeente Den Haag.