Dinsdag 1 februari

De nacht was kort. De tweede maand van 2022 is begonnen. Het waait nog steeds stevig. Begeef me om half acht naar het Oude Stadhuis aan de Groenmarkt. Maak vanochtend samen met wethouder Hilbert Bredemeijer tijdens een werkontbijt kennis met een aantal Haagse onderwijsinstellingen. Aanwezig zijn Elisabeth Minnemann van de Haagse Hogeschool, Erwin Muller van de Universiteit Leiden,  Wiely Hendricks van de stichting Haagse scholen, Eric Lemstra van Xtra, Erwin van Vliet van Lucas Onderwijs, Arno Peters van stichting VO Haaglanden en Hans Schutte van ROC Mondriaan. Spreken over uitdagingen als huisvesting, het lerarentekort, Den Haag als (internationale) studentenstad, de kansengelijkheid in Den Haag en hoe we ervoor kunnen zorgen dat het Haagse onderwijs ook een reflectie is van de Haagse samenleving. Maar ook hoe we ervoor kunnen zorgen dat studenten op school blijven en niet voortijdig worden weggeplukt door werkgevers die staan te popelen om vakspecialisten in dienst te nemen. Nuttig gesprek.

Neem, om half tien terug op het Stadhuis, met gemeentesecretaris Ilma Merx de agenda door van de collegevergadering die volgt. Geef na afloop in de loop van de middag een terugkoppeling aan enkele naaste medewerkers. Zit in de collegekamer een besloten zitting voor van het Centraal Stembureau ter voorbereiding van de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart aanstaande. M’n collega’s Herman, Joop, Ingrid en Daniela en onze medewerkers Arjan, Michelle en Rob hebben er zin in.

Moet meteen door richting het Colijnplein. Ben aldaar, op uitnodiging van stadsdeeldirecteur Loosduinen Mustapha el Boumeshouli, te gast op het Hofstad Lyceum om met de leerlingen te praten over de komende gemeenteraadsverkiezingen en het belang (ook voor jongeren) om gebruik te maken van het stemrecht. Hafida Akhlal en Juan Donkerbroek presenteren de avond. Frits van Gaans maakt foto’s en Loosduinen TV doet verslag. De leerlingen hebben drie specifieke onderwerpen voorbereid waarover ze met mij van gedachten wisselen. Eén: mentale gezondheid, inclusief een voorstel om kinderen al op de basisschool te leren om te praten over hoe ze zich voelen en weerbaarder te maken. Twee: een rolmodellenplatform, met een voorstel om een plek in te richten waar jongeren in contact kunnen komen met mensen die een vak hebben waar ze zelf misschien ook in geïnteresseerd zijn. En drie: wijkwerk gericht op jongeren, met een oproep om de afgeschaalde openingsuren en aanwezigheid van jongerenwerkers weer uit te breiden. Zeg de jongeren toe verder te willen praten en de ideeën te zullen doorgeven aan de verantwoordelijke wethouders.

Neem afscheid. Gaf inmiddels buiten voor de deur Fred Zuiderwijk met zijn filmploegje een interview. Fred maakt een video over Loosduinen, die 10 maart wordt uitgezonden bij Omroep West. Herhaal voor de camera mijn oproep om bij de komende verkiezingen gebruik te maken van het stemrecht.

Stap, ’s avonds terug thuis, op de fiets voor het doen van een paar boodschappen. Bereid m’n avondeten en neem via MS-Teams tenslotte deel aan een ingelaste vergadering van het presidium van de gemeenteraad.