Dinsdag 10 augustus

Huisschilder Ab staat om half zeven voor de deur. Drink een kopje koffie met hem. Hij gaat aan het werk. Neem zelf een douche en ga ook aan het werk.

Het kostuum – met oranje stropdas – gaat aan. Bezoek aan het eind van de ochtend Sportcampus Zuiderpark. Daar vindt de (rijks)overheidshuldiging van de Olympische medaillewinnaars plaats. Het is een bijzondere plek waar niet alleen huidige topsporters, maar ook de medaillewinnaars van de toekomst trainen. Loop bij aankomst aan de mr. P. Droogleever Fortuynweg tweevoudig Olympisch kampioen Sifan Hassan tegen het lijf. Feliciteer haar van harte met haar ongelofelijke prestaties in Tokyo.

Begroet, eenmaal binnen via de Oranje loper, een aantal leden van het bestuur en de directie van NOC*NSF. Zie in ieder geval Anneke van Zanen-Nieberg, Gerard Dielessen en John Bierling. Feliciteer in de zaal de Haagse (aanvoerder) Eva de Goede met de winst van de hockeydames. Zij werden Olympisch kampioen.

Zit tijdens het programma naast Annelies Pleyte, directeur Sport van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Begroet Marjolijn Sonnema (DG Volksgezondheid bij VWS) en technisch directeur van NOC*NSF Maurits Hendriks en zijn collega’s. Voormalig tophockeyer Elsemieke Havenga presenteert het programma. Premier Mark Rutte spreekt de aanwezige sporters toe. Staatssecretaris Paul Blokhuis – plaatsvervangend bewindspersoon voor Sport – reikt met een lange toespraak de versierselen uit die behoren bij de Koninklijke Onderscheidingen voor de goudenmedaillewinnaars. Tenslotte spreekt chef de mission Pieter van den Hoogenband, met een vrolijke korte bijdrage, de aanwezigen toe.

In de loop van de middag terug thuis, tref ik David de Haan aan die net als monteur Wilfred van Ziggo de werk gerelateerde ICT-dingen regelt. Melenie van het bestuurssecretariaat belt. Heb telefonisch overleg met locoburgemeester Kavita Parbhudayal. Ontvang Wim Mos voor het meten van de raamdecoraties. Of te wel de gordijnen. Ga weer aan het werk. Bezoek aan het begin van de avond op uitnodiging van NOC*NSF op het sportstrand in Scheveningen de publiekshuldiging van de Olympische sporters. Op deze plek vond de afgelopen twee weken het TeamNL Olympic Festival plaats. Kan niet beter dus. Alle deelnemers worden gehuldigd, er is muziek en heel veel applaus en enthousiasme. Maak op de tribune kennis met de Haagse Olympische zeilers Marit Bouwmeester, Annette Duetz en Annemiek Bekkering en windsurfer Kiran Badloe. Zie ondertussen een aantal bekenden. Praat bij met voormalig top-hockeyer Stephan Veen en met inkomend algemeen directeur van NOC*NSF Marc van den Tweel. Ga na afloop met sportwethouder Hilbert Bredemeijer op de foto met de 28 Haagse leden van het TeamNL en spreek vanaf het podium het publiek kort toe. Eervol.

 

De huldiging was een geplaceerde bijeenkomst (iedereen had een zitplaats). Ook is iedere bezoeker (inclusief alle sporters) bij binnenkomst gecontroleerd volgens het Testen voor Toegang-protocol (via de corona check app). Toch gold de 1,5 meter afstand-maatregel … Dus is het stom – ook van mij – een groepsfoto te laten maken zonder daarbij de benodigde afstand in acht te nemen.

Loop op weg naar buiten achter de coulissen oud-Paralympisch sporter Marlou van Rhijn en voormalig olympisch judoër en commentator Roy Meyer tegen het lijf. Ze waren ambassadeur van het festival en kijken met trots terug op het festival. En terecht.

Zie later op de avond, terug thuis, op televisie de film Unknown. Best aardig. Tijd geleden, dit soort vermaak.