Dinsdag 10 januari

Het zwembad gaat op dinsdag pas laat open. Maak dus een ochtendwandeling. Doe dat in alle vroegte, want neem vanaf acht uur deel aan een digitale vergadering van het Veiligheidsberaad. Inmiddels op het Stadhuis aangekomen, bereid ik met de gemeentesecretaris de agenda voor van de collegevergadering van zometeen. Heb telefonisch overleg met Christel Mourik (algemeen directeur van de MRDH). Loop meteen naar de vergaderzaal direct naast mijn werkkamer. Dat is de Collegekamer. Daar vindt de wekelijkse vergadering van het college plaats. De vergadering is relatief kort vandaag. Koppel ’s middags digitaal terug met aantal naaste medewerkers. Zit vanaf kwart voor vier de vergadering voor van het Fractievoorzittersoverleg (FVO).

Ga aansluitend richting de Aaltje Noorderwierstraat (in Loosduinen). Bezoek daar de 100-jarige Tetje Ebbink-Godhelp. Bij binnenkomst gebeurt iets wat ik nooit eerder met 100-jarigen heb meegemaakt. Ik krijg meteen een warme omhelzing en een zoen… De charmante mevrouw heeft er 100 levensjaren opzitten maar is nog goed ‘bij de tijd’, want: “Ik kijk ook naar films op Netflix en YouTube, meneer”. Geboren in Friesland, opgegroeid in Bussum en daarna lange tijd woonachtig in het buitenland – op diverse plekken in Amerika vanwege het werk van haar man en na hun pensioen een tijd in Spanje. Haar kinderen zijn ook wereldbewoners, vertelt ze. Een heeft een bestaan opgebouwd in Mexico en een van haar andere kinderen woont nog steeds in de Verenigde Staten. Natuurlijk vindt ze het soms lastig dat die (klein)kinderen ver weg wonen maar klagen doet ze absoluut niet: “Ik ben gezegend met een leven met veel geluk“. Mooi om de eeuwelinge te kunnen zien en spreken.

Bel met Leonard Geluk (VNG) en met Michael van Wissen van Veen (communicatie).

Ga dit voorjaar met het hele college op bezoek bij alle acht stadsdelen van Den Haag. We willen dichtbij en benaderbaar zijn voor bewoners en ondernemers, luisteren en zo mogelijk actie ondernemen voordat zorgen problemen worden. Het eerste bezoek is vanavond in stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg.Stadsdeeldirecteur Petra Sevinga verwelkomt ons. Gebruik met een aantal actieve bewoners in de huiskamer van bewonersorganisatie Leidschenveen aan de Harriët Freezerhof een broodmaaltijd. De maaltijd is verzorgd door Wereldvrouwen en de Smulhoeve. Er is een ballade te beluisteren van Esdor van Elten over het stadsdeel. Wandelen aansluitend met z’n allen in de regen naar de bibliotheek aan de Emmy Belinfantedreef. Na een voorstelrondje van het college volgen pitches. Beeldend kunstenaar en theatermaker Anne Tjerk Mante deelt zijn droom over een culturele ontmoetingsplek (‘Ziel’). Mustafa Avdatek deelt zorgen van de ondernemers (schulden, personeelstekort en hangjongeren rond winkelcentrum). Mustafa is van Turkse komaf maar runt het Griekse restaurant Corfu in Ypenburg. Ismael el Haddioui onderstreept tenslotte het belang van preventief jeugdwerk. Er is vervolgens ruimte voor persoonlijke gesprekken en vragen.
Luisteren, weten wat er speelt. Bibliotheekdirecteur Sam Hermans sluit af. Maak onder andere kennis met Peter en Wil Schipper (makers van het fotoboek Bier!portretten), Emmy Zuijdwijk (coördinator Buurtgezinnen Den Haag), met Ton Menken (Vereniging beheer Forepark) en met Kees van de Burg (Bedrijvenbelang Westvlietweg). Kijk terug op een geslaagde eerste ontmoeting, op naar Haagse Hout op 24 januari aanstaande. Dank aan het stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg voor de gastvrijheid en de openheid waarmee we met elkaar hebben kunnen praten. Stadsdeelwethouder Kavita Parbhudayal en de andere wethouders delen op Instagram een korte videoterugblik. In de stadskrant van komende maandag verschijnt een terug- en vooruitblik van de ‘collegetour’.