Dinsdag 11 augustus

Ons verblijf in Egmond aan Zee is ten einde. Ga voor de laatste keer zwemmen in Zuiderduin. Neem afscheid van zwembadmevrouw Betty en mijn uit Heidelberg afkomstige mede-zwemmers. Ook zij gaan vandaag naar huis. Ontbijten en pakken onze koffers in.

Zijn aan het eind van de ochtend terug thuis. De bedoeling was onze vakantie in Den Haag voort te zetten. Door de actualiteit op het terrein van openbare orde en veiligheid en alles wat er mee samenhangt vind ik het ongemakkelijk om wel zichtbaar te zijn in de stad maar niet aanspreekbaar. Daarom besluit ik na overleg met bestuursadviseur Marja Bolier en loco-burgemeester Saskia Bruines mijn taken vandaag weer op te pakken. Pak de koffers uit,  zet de wasmachine aan en kleed me om.

Stap vervolgens aan het begin van de middag op de fiets richting Scheveningen. Breng er samen met wethouder Saskia Bruines (loco-burgemeester) en wethouder Robert van Asten een werkbezoek. Praten en luisteren met en naar bewoners, ondernemers en allerlei andere betrokkenen. Doen dat samen met boulevardmanager Eite Levinga die veel mensen in Scheveningen kent. Ontmoeten Arthur, Silvia en Maarten, actieve bewoners rond de Vissershavenstraat. Silvia heeft in het voorjaar een brandbrief aan de gemeente gestuurd en ook al met de stadsdeeldirecteur gesproken. Zij deelt haar ervaringen. Marco (wegbeheerder van Scheveningen) en Jelmer (gemeentelijk verkeersexpert) zijn er ook. Fietsen richting boulevard. Spreken daar met André Triep, eigenaar van strandclub WIJ en tevens voorzitter van de Vereniging van Strandexploitanten en met Daniel van der Wal, eigenaar van ’t Pannekoekenhuisje op de boulevard en bestuurslid van de Vereniging Boulevardondernemers Scheveningen. Beiden zijn spreekbuis voor hun leden richting de gemeente. Wekelijks overleggen zij met de gemeente over de voortgang van het ‘Actieplan Boulevard en Haven Scheveningen’. Hoor hun verbazing over het wangedrag van wildkampeerders op het strand en op het parkeerterrein bij het Noordelijk havenhoofd. Spreken op de hoek Gevers Deynootweg/Zwolsestraat met Jan Willem Boonstra, coördinator van alle verkeersregelaars op Scheveningen en een aantal van zijn collega’s. Jan Willem licht de dilemma’s toe waarmee de verkeersregelaars worden geconfronteerd. Heb respect voor het harde werk in de brandende zon de afgelopen dagen. Dan gaat even verderop al onze aandacht uit naar de handhavers. Wilco Quist, teamhoofd, zorgt ervoor dat deze zomer meer capaciteit op Scheveningen beschikbaar is. Het volledige bike-team wordt op dit moment aan de kuststrook ingezet. Wilco maakt een foto van onze kennismaking.

Spreken tenslotte op het Zwarte Pad met Rens Jan Slot, manager van het Carlton Beach Hotel, en met Annejet Philipsen, eigenaar van beachclub Culpepper. Hebben het over de steeds vaker voorkomende drukke stranddagen, parkeren en de inzet van verkeersregelaars. Robert Gjini, van GO Sharing, vertelt over de grote uitdagingen waar hij voor staat als aanbieder van deelscooters. Zeker de afgelopen drukke dagen. Spreken ook over de bereikbaarheid voor de hulpdiensten. Neem afscheid en fiets terug naar het Stadhuis. Het ‘ijspaleis’ biedt koelte na een verhitte middag. Gek om nu al weer terug te zijn. Het is niet anders. Zit de vergadering voor van de Haagse driehoek. Business as usual: er is een hoop werk te doen. Terug thuis, ga ik op tijd naar bed.