Dinsdag 11 juli

Zit, na de bijna dagelijkse zwembeurt, om half negen via MS Teams een ingelaste vergadering van de driehoek voor. M’n Amstelveense kapper Jan Bartels belt voor de gezelligheid. De rest van de ochtend en een deel van de middag staan in het teken van een werkbezoek dat ik op uitnodiging van ambtgenoot Cees van den Bos breng aan de gemeente Urk. Praten bij, krijg een rondleiding door het Stadhuis, zwaai naar CDA-wethouder Willem Foppen en maak samen met Cees een rondwandeling door het oude centrum en de haven van Urk. Sluit het bezoek af met een lunch bij De Boet aan de Wijk 1-61. Gemeentesecretaris Carla Swart vergezelt ons. Krijg na afloop een paar herensokken in Urker rood-wit-zwarte strepen kado. Het werkbezoek was zeer de moeite waard.

Terug in Den Haag draag ik in de loop van de middag op uitnodiging van de ambassadeur van Bosnië en Herzegovina, Z.E. Almir Sahović, op het Lange Voorhout staand bij aan de 28e Nationale Herdenking Srebrenica Genocide. Doe dat met een toespraak.


De genocide van Srebrenica maakt deel uit van de wereldgeschiedenis. Den Haag en Srebrenica zijn op een bijzondere manier met elkaar verbonden. Nog niet zo lang geleden werden hier de laatste twee vonnissen uitgesproken door de opvolger van het Joegoslavië-Tribunaal. De hoofdverantwoordelijke van de genocide van Srebrenica, Ratko Mladic, is hier in 2017 tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Hij slijt zijn dagen in de gevangenis van Scheveningen. Even belangrijk is het creëren van een plek ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Nu alle mogelijkheden zijn onderzocht zal de gemeente de Werkgroep Nationaal Monument Srebrenica Genocide ’95 en het Rijk vragen de benodigde vervolgstappen te bespreken om tot een waardig Srebrenica-monument te komen. Een groot aantal ambassadeurs woont de herdenking bij, net als minister Liesje Schreinemacher en Europarlementariër Thijs Reuten. Leila Prnjavorac en Mirela Salic praten het uitvoerige programma aan elkaar.

Moet na afloop meteen door naar het Stadhuis. Ontvang aldaar een Indiase delegatie onder leiding van Raja Sekhar Vundru.

De delegatie komt uit de Indiase deelstaat Haryana, net boven Delhi. Medewerkers van Economie (dienst Stedelijke Ontwikkeling) en The Hague & Partners gaven eerder vanmiddag presentaties over mogelijke economische samenwerking.

Verwelkom de delegatieleden (‘Transforming Haryana through a Go Global approach’) en spreek de hoop en de wens uit dat het bezoek aan Nederland en Den Haag vruchtbare resultaten zal opleveren. Fiets in de loop van de avond heen en weer naar Boonoonoonoos aan de Scheveningse boulevard. Gebruik er het avondeten met contentmarketeer Anita Lataklif.