Dinsdag 11 juni

Trek m’n zwembanen aan de Klatteweg. Neem om half negen met gemeentesecretaris Ilma Merx de agenda van de vergadering van het college van B&W door. Bespreek om negen uur onder leiding van stadsdeelwethouder Mariëlle Vavier op haar werkkamer de voortgang van Actieplan Laak. Doen dat samen met de wethouders Nur Icar, Arjen Kapteijns, Martijn Balster en Robert Barker. Er is nog steeds werk aan de winkel. Dit is het laatste overleg met Lawrence Eghosa, nu nog stadsdeeldirecteur van Laak maar per 1 september kwartiermaker diversiteit en inclusie.

Zit tegen tienen in de ‘commissie-perskamer’ de vergadering voor van het hoofdstembureau voor van de verkiezingen van het Europese Parlement in de gemeente Den Haag. René van Kuilenburg, Korrie Louwes en Ronald Nomes maken als leden van het hoofdstembureau de bezetting compleet. Het is wettelijk bepaald dat deze bijeenkomst op de dinsdag na de verkiezingen plaatsvindt (vermoedelijk niet een initiatief van iemand met gemeentelijke ervaring…). De verkiezingen zijn in Den Haag qua logistiek goed verlopen, de opkomst is iets hoger dan in 2019. Lopen het controleprotocol door en ondertekenen het definitieve proces-verbaal. Michelle Mangert en Samira Voorham van het team Verkiezingen leiden ons erdoorheen.

Haast me terug naar de collegekamer. Sluit aan bij de collegevergadering. Rond een uur of drie komt de vergadering tot een einde. Bel met m’n dochter, met aannemer Gerard van Blokland en met huisschilder Johan Veerman. Begeef me naar Keu’s Genoeg aan de Genemuidenstraat aan de rand van het Zuiderpark. Zit een vergadering voor van de Alliantieraad Zuidwest. Ben iets later vanwege het verkeer. Wethouder Martijn Balster is alvast gestart met de vergadering die is voorbereid door NPZW-directeur Chris Schaapman. Spreken onder andere over de voortgangsrapportage, het verzoek van een coffeeshophouder om te verplaatsen van de Weimarstraat naar de Uithof en over subsidietrajecten die lopen voor Zuidwest. Wethouder Hilbert Bredemeijer (sport) licht de plannen toe voor de komst van de Tour de Femmes. De Tour doet op 12 augustus Zuidwest aan. Jet Bussemaker kijkt samen met Wiely Hendriks tevreden terug op een bijeenkomst op het snijvlak van zorg en onderwijs. Fatma Koser Kaya neemt voor de tweede keer deel aan de Alliantieraad en licht samen met Mohamed Chohabi van stadsdeel Escamp de plannen toe rond ontmoetingscentra. Vanuit de bewoners verzorgen Charles Crown en Marcel Carlier een inbreng.

Breng aan het begin van de avond een bezoek aan de Marktweg. Verschillende straten in Den Haag hebben de traditie hun omgeving oranje te kleuren tijdens een internationaal voetbaltoernooi. Bezoek ‘Oranjestraat Marktweg’, die al sinds 1988 compleet oranje wordt zodra er een EK of WK voetbal aankomt. Ook voor het EK dat komende vrijdag begint heeft de buurt kleurrijk uitgepakt (en ingepakt). Was er in de zomer van 2021 met Z.M. de Koning, vandaag met onder anderen veiligheidsregisseur Charmaine van den Berg en de wijkagenten Daniëlle Simons en Ivor de Jong. De broers Danny en Raymond van Dijk en andere buurtbewoners ontvangen me en leiden rond. Zie ook een aantal andere bekende gezichten, waaronder Jeanette die sinds de eerste editie betrokken is bij de Haagse Oranjestraat. Hart van Nederland doet verslag. Deel een eigen videoverslag op Instagram. Richard Mulder maakt foto’s.

Geef, in de loop van de avond terug thuis, via MS Teams een interview aan Maurits Geluk. Onderwerp: lokale politieke partijen. Maurits verdiept zich voor zijn scriptie aan de Universiteit Utrecht in dit onderwerp en legt zijn voorlopige conclusies aan mij voor. Hoor veel herkenbare zaken. Mijn ervaringen in Edam-Volendam, Utrecht, Amstelveen en Den Haag zijn verschillend. En nu maar hopen dat Maurits iets aan de die ervaringen heeft. Bel met m’n moeder in Edam (“Doe je best maar weer”).