Dinsdag 11 oktober

Minder goed – dat wil zeggen veel korter – geslapen dan gisteren. Wandel even voor zessen naar de 26e verdieping. Daar bevindt zich het hotelzwembad. Krijg een zwarte badmuts en een sleutel voor een kluisje. Een groter hotelzwembad zag ik niet eerder. Genieten. En lekker vroeg. Heerlijk. Het uitzicht over Daejeon is fraai.

Gebruik het (hotel)ontbijt voor werkoverleg met mijn Nederlandse ambtgenoten en de medewerkers van de VNG. Iedereen heeft z’n eigen programma te volgen. Drink aansluitend een kop koffie met mijn Chinese ambtgenoot Li Mingyuan (Xi’an). Krijg na afloop een naamstempel ten geschenke. Aardig.

Het congresprogramma begint op gang te komen. Woon in de loop van de ochtend een goed bezochte bijeenkomst van de Europese Assemblee bij in een grote zaal in DCC1.

De bijeenkomst is georganiseerd door de Europese vereniging van gemeenten CEMR. CEMR-directeur Marlène Siméon leidt de panelbijeenkomsten over de Europese prioriteiten voor het Pact van de Toekomst. Tijdens het PLANET-panel spreken de ambtgenoten Mindaugas Sinkevičius (Jonava, Litouwen) en Wobine Buijs-Glaudemans (Oss). Over PLACES spreken de ambtgenoten Carlos Martínez Mínguez (Soria, Spanje) en Belinda Gottardi (Castel Maggiore, ItaIië), over PEOPLE Andreas Wolter, loco-burgemeester van Keulen en over PARTNERSHIP wisselen de ambtgenoten Rutger de Reu (Deinze, België) en Cosmina-Ramona Pandele (Berceni, Roemenië) van gedachten. Spreek zelf enkele inleidende woorden aan het begin, Carola Gunnarsson, burgemeester van het Zweedse Sala, sluit de bijeenkomst af.

Neem aan het begin van de middag buiten op het voorplein van de congreslocatie op verzoek van gemeenteraadslid Nur Icar (DENK) een filmpje op ter verwelkoming van de voorzitter van het parlement van Somalië die gisteren in Den Haag op bezoek was bij Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp.

Woon in de loop van de middag in het nabijgelegen Lotte City hotel in de Crystal Ballroom een bijeenkomst bij van de Europese ‘caucus’ binnen de wereldvereniging UCLG. Altijd goed om alle Europese collega’s te zien. Bij afwezigheid van onze voorzitter Stefano Bonaccini (Emilia Romagna, ItaIë) zit Carola Gunarsson de bijeenkomst voor. Informeer samen met Carola en secretaris-generaal Fabrizio Rossi de Europese collega’s over de laatste actualiteiten vanuit het dagelijks bestuur van de UCLG. Als altijd volgt een levendig debat over de te volgen koers en de standpunten die moeten worden ingenomen. Alle andere regio’s binnen de UCLG hebben ook een ‘caucus’ bijeenkomst. We zullen morgen zien of hetgeen elders is besproken met dat wat in de Europese caucus is besproken enigzins is te verenigen. Werk aan de winkel dus. Spreken af morgen(avond) opnieuw als ‘caucus’ bijeen te komen.

Praat zoals gisteren met beide collega’s afgesproken, m’n ambtgenoten Uğur İIbrahim Altay (Konya) en Jang-Woo Lee (Daejeon) bij over hetgeen is besproken in de Europese caucus eerder vanmiddag. Mijn terugkoppeling wordt beleefd aangehoord. De ontmoeting is korter dan voorzien. Gebruik samen met Jessie een versnapering in het nabijgelegen Cheong Dam Ale. Avondeet opnieuw (terug) in het hotel.