Dinsdag 12 april

Ochtendwandel in alle vroegte heen en weer naar het Vredespaleis. Ben even na half acht in de Zuidlarenstraat. Woon samen met wethouder Saskia Bruines een ondernemersontbijt bij. Vorig jaar heb ik de ondernemersontbijten in Schilderswijk en Laak bijgewoond, dit jaar schuif ik aan in Escamp. In Theater Dakota ontvangt gemeentelijk bedrijfscontactfunctionaris Rick me vriendelijk.  Maak onder meer kennis met Mina Elkadiri en met Malika Zirar. Tijdens de bijeenkomst worden starters gekoppeld aan meer ervaren ondernemers, zoals Peter Verstappen (‘Ik was eerder chef-kok van Carlton Beach’) en Donne Bax (Made in Moerwijk), of de collega’s van Bij Betje (Sara en Wim). Goed dat ondernemers op deze manier van elkaar leren en gebruik maken van elkaars expertise, want zoals de ervaren ondernemer Peter terecht zegt: ‘Als je niet kunt delen, kun je ook niet vermenigvuldigen’.

Neem, terug op het Stadhuis, samen met gemeentesecretaris Ilma Merx de agenda door van de collegevergadering. Zit de collegevergadering voor en koppel deze na afloop terug aan een aantal naaste medewerkers. Praat even later met Hans, Jan en Bernadette over de actualiteit. Neem in de loop van de middag vanuit huis via MS-TEAMS deel aan een overleg met wethouder Arjen Kapteijns, Ilma (gemeentesecretaris) en de medewerkers Ludo, Hans, Manon, Bastiaan, Paula en Bernadette. Onderwerp van gesprek is de opvang van Oekraïense vluchtelingen, asielzoekers en statushouders in Den Haag en de regio Haaglanden. Bel met Leo Dommanschat van Leo’s koffiehuis die zeer recent met een overval werd geconfronteerd. Wethouder Anne Mulder belt, net als gemeenteraadslid Nur Icar (DENK). Maak aan het eind van de middag aan de Stadhouderslaan (nader) kennis met de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van het Kunstmuseum, Jet de Ranitz. Nemen, samen met museumdirecteur Benno Tempel en gemeentelijk medewerkers Josephine en Paul, de actualiteit rond het museum door, de samenwerking met de (culturele) partners in de stad en de verbinding met de wijk. Het Berlagegebouw van het museum is prachtig, van binnen en van buiten. Woon aansluitend in Nieuwspoort aan Lange Poten de tweejaarlijkse bijeenkomst ‘Groene Poort’ van de Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) bij. Het belang van groen in de stad staat centraal. Neem uit handen van Arne Weverling een pamflet in ontvangst dat aan alle gemeenteraadsleden van Nederland zal worden aangeboden. Beantwoord aansluitend onder leiding van gespreksleider Peter Zuydgeest een aantal vragen.

’s Avonds volgt de eerste, in de reeks van vier of wellicht vijf, informele kennismakingen met de (nieuwe) gemeenteraadsleden. Avondeet gezamenlijk met Coen Bom, Dennis Groenewold, Caroline Verduijn, Fatima Faïd, Robert Barker en raadsgriffier Lilianne Blankwaard bij Afrikaans eethuis Djebena aan de Weimarstraat. Fijn om elkaar op deze manier te ontmoeten.

Heb in de loop van de avond uitgebreid telefonisch overleg met Maarten Beks (VNG).