Dinsdag 12 januari

Wandel in de wijk in de miezer. Stap vervolgens op de fiets richting het werk. Kom redelijk droog over. Begin in alle vroegte met een digitale vergadering van het Regionaal Beleidsteam (RBT) van de Veiligheidsregio Haaglanden. Ook m’n ambtgenoten Francisca, Marja, Bouke, Leendert, Arnoud, Klaas, Michel en Bas zijn er vroeg bij. Bereid met gemeentesecretaris Ilma Merx de collegevergadering voor. Zit dan digitaal vanuit de collegekamer (die zich naast mijn werkkamer bevindt) de vergadering voor van het college.

Het is een lange en stevige vergadering. Er staan een aantal ingewikkelde onderwerpen op de agenda. Isabelle Swinkels, die tijdelijk Rosanne Malschaert vervangt in verband met haar zwangerschap, notuleert voor het eerst … Neem na afloop rond een uur of drie het besprokene door met bestuursadviseur Bernadette en woordvoerder Jan. Wethouder Saskia Bruines belt over een actualiteit. Praat telefonisch bij met KHN-voorzitter Robèr Willemsen.

Heb aan het begin van de avond de voorlaatste editie van mijn kennismakingen met alle gemeenteraadsfracties en hun medewerkers. Doe dat samen met gemeenteraadsgriffier Lilianne. Dit keer is het de beurt aan de fracties van D66 en ChristenUnie/SGP.

De fractievoorzitters Hanneke van der Werf (D66) en Pieter Grinwis (CU/SGP) vergezellen me in de collegekamer. Maak (nader) kennis met Marten Kooistra, Dennis Groenewold, Daniël Scheper, Marieke van Doorn, Fonda Sahla, Marije Mostert, Birgül Özmen en met Abid Boutkabout (allen D66) en met Koen van Haeften, Elisa van Dam en Judith Klokkenburg (van CU/SGP). Hoor boeiende verhalen over de ‘drive’ die de raadsleden er toe bewogen heeft te kiezen voor het Haagse raadswerk. Ontvang als steeds tips om ‘groen-geel’ te worden: door bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan de visafslag, de bieb in Bouwlust, Vroondaal en de Zaterdagschool van het Johan de Wittcollege. Bestuursadviseur Marja gaat er ongetwijfeld mee aan de slag.

Stap op de fiets en ben net op tijd terug thuis om de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge te kunnen volgen. Bel met m’n dochter en met Jaap de Hoop Scheffer. Hol naar beneden – mijn tijdelijke appartement bevindt zich op de vierde verdieping – om aan de voordeur de derde en laatste krantenbezorger te bedanken voor zijn goede werk in 2020 en duik in de tassen van het Stadhuis.