Dinsdag 12 juli

Ben weer vroeg wakker vanochtend, maar heb op zich heerlijk geslapen. Zie vanuit mijn slaapkamerraampje de zon opkomen.

Brandweercommandant Esther Lieben en wethouder Liesbeth van Tongeren bellen in verband met de actualiteit. Bel zelf met m’n nichtje Laurel en tante Shiela. M’n tante is vandaag 92 geworden. Vandaar.

Wandel tegen negenen naar Le Pain Quotidien. Ontmoet daar de drie Nederlandse VN vertegenwoordigers. Sarah Oey uit Amsterdam, Evi Vet uit Oosthuizen en Manal Moussane uit Gouda. Drie zeer gemotiveerde jongeren die respectievelijk (extra) aandacht geven aan International Development, Biodiversity and Food en Human Rights and Security. Wat zijn ze over tien jaar? Waarschijnlijk voedseldeskundige, diplomaat en oncoloog.

De meiden zijn op het HLPF om het jongerenperspectief in te brengen en pleiten bijvoorbeeld voor de invoering van een generatietoets bij nieuw beleid. Goed en positief verhaal. Spreken af elkaar in Den Haag weer te zien en te spreken. Terug in het hotel is mijn volgende afspraak met Emilia Saiz en Fabrizio Rossi. Spreek met de secretarissen-generaal over de actualiteit binnen de Wereldvereniging en de Europese vereniging van gemeenten.

Wandel in de hitte – het is veel warmer dan de afgelopen dagen en ook de wind die er eerder was is weg – richting de gebouwen van de VN. Heb rond het middaguur op de 38e verdieping – de verdieping ‘where it happens’ – met een aantal collega’s een overleg met Volker Türk. Volker is de rechterhand van de secretaris-generaal van de VN, António Guterres. Spreken over ‘Our Common agenda‘ van de VN en hoe we samen een impuls kunnen geven aan de SDG’s. Ondervinden veel steun voor de lokale en regionale overheden bij deze Oostenrijkse topdiplomaat. Maak aan het begin van de middag kennis met ambtgenoot Pilar Díaz (Esplugas de Llobregat, Spanje) en met Antoni Montseny i Domènech (directeur van de Diputació de Barcelona).

De rest van de middag – tot aan het begin van de avond – staat in het teken van de opening van de vijfde editie van het Local and Regional Governments Forum in conferentiezaal 2. Bij de opening spreken Abdullah Shahid (President of the UN General Assembly), Liu Zhenmin (under Secretary-General bij UN DESA) en ambtgenoot en acting president van de UCLG Berry Vrbanovich (Kitchener, Canada).

Daarna volgen twee paneldiscussies. Het eerste panel heeft als titel ‘Local public services and policies fostering the achievement of the 2030 agenda’ en staat onder leiding van Haoliang Xu van de UNDP. Mijn ambtgenoten Irací Hassler (Santiago de Chile, Chili), Toshihiko Ota (Toyota, Japan), José Hila Vargas (Palma de Mallorca, Spanje), Pablo Javkin (Rosario, Argentinië) Johnny Araya (San José, Costa Rica) en Alberto Pereira Fernandez (Campo Aceval, Paraquay) nemen deel aan het panel, net als Magnus Berntsson (Regional Council of Västra Götaland) en Celeste Connors (Hawai’i Green Growth).

Na een korte pauze volgt de tweede paneldiscussie, waaraan ik zelf bijdraag. De titel van het tweede panel is ‘Looking towards the SDG Summit: localization at the forefront’ en staat onder leiding van Lucy Slack.

Zit naast m’n Jordaanse ambtgenoot Yoseph Shawarbeh (Amman). Yoseph verzorgt een bijdrage net als onze ambtgenoten Pilar Díaz (Esplugues de Llobregat, Spanje) en Turan Hançerli (Avcilar, Turkije). Daarna is er een inbreng van Valerie Dumontet (vice-President Aude regio, Frankrijk), ‘onze’ Sandra Pellegrom (Nationaal Coördinator Duurzame Ontwikkelingsdoelen), Ingolf Dietrich (Commissioner for the Sustainable Development Goals, Federal Ministry for Development and Economic Cooperation, Duitsland) en tenslotte is er een bijdrage van Leen Verbeek (President of Congress of Local and Regional Authorities).

Maria-Francesca Spatolisano, Assistant Secretary-General for Policy Coordination and Inter- Agency Affairs, Department of Economic and Social Affairs (UN DESA) sluit het panel af.

Overhandig haar na afloop onze VSR. Ze is er blij mee. Overhandig Sandra Pellegrom de Nederlandse versie.

Het is nog steeds erg warm en benauwd. Er lijken ook donkere wolken aan te komen.

Heb aan het begin van de avond, terug in het hotel, een overleg met CdK Leen Verbeek (Commissaris van de Koning in Flevoland), zijn medewerker Alain Hubers en de secretarissen-generaal van respectievelijk het Congress of local and regional Authorities en CEMR, Andreas Kiefer en Fabrizio Rossi. Ken Leen natuurlijk als CdK, maar spreek hem nu in zijn rol als voorzitter van het eerdergenoemde congres. Wisselen uit hoe onze organisaties beter samen kunnen werken aan de SDG’s en bijvoorbeeld bij het ondersteunen van lokale en regionale overheden in Oekraïne. Goed hem te zien en te spreken.

Gebruik het avondeten met Jessie, Bert, Sabine en Berry bij Docks hoek East 40th St/Third Avenue. Bezoek aansluitend de Mezzrow jazzclub aan 163 W 10th St.

Geniet van de muziek van het trio John Colianni. Het repertoire is bovendien verrukkelijk. Night and Day, Cheek to cheek, Fascinating rythm, One o’clock jump, Beatles (‘She is leaving home’) en Michel Legrand (‘What are you doing the rest of your life. North and South and East and West of your life. I have only one request of your life. That you spend it all with me …’). Ga, terug in het hotel, meteen naar bed.