Dinsdag 13 juni

Begin om zeven uur in café Willem Albert met een werkontbijt samen met m’n naaste medewerkers Angela, Naut en Maarten. Lees mijn interview in het Handelsblad (ook wel NRC genoemd) van vanochtend en de reactie daarop bij WNL. Gaan bijtijds naar de congreslocatie. Voor het jaarcongres begint zijn we op Martiniplaza. Luuk de Vries (directeur van VNG Connect) leidt me rond. Neem nog een keer met Angela en Naut de spreekkaartjes door.

Geef een interview aan Astrid Kersseboom voor Radio 1. Onderwerp van gesprek is het overlijden van mijn goede vriendin Lien Vos-van Gortel. Maak kennis met Gronings gemeenteraadslid Karoline de Groot en haast me richting de beursvloer.

Begroet fotograaf Jelke Rinders en goede bekende Adjiedj Bakas. Krijg van hem zijn boek ‘Happynomie’ overhandigd. Schreef hier recent een voorwoord voor. Maak een ronde over de beursvloer. Zwaai naar Christine Bronda (gemeentesecretaris Groningen). Dank haar voor de gastvrije ontvangst in de stad. Loop langs bij de stand van het VNG Magazine, de stichting Digitale Bereikbaarheid en nog vele anderen. Bedank de sponsoren BMC en BNG. Krijg een VNG-congrestas van de aanwezige medewerkers. Altijd leuk. Zie de wethouder van de gemeente Altena, Shah Sheikkariem, staan. Was twee weken geleden nog op werkbezoek in de regio West-Brabant. Goed weerzien. Spreek met Winnie Prins, voorzitter van het Kennispunt lokale politieke partijen, en met Anne Graumans. Laatstgenoemde heeft me twee weken geleden geïnterviewd. Bij de stand van Necker overhandigt de hooggeleerde Marcel Boogers mij zijn boek ‘Van kluitjesvoetbal naar samenspel’. Kom tussendoor een aantal goede bekenden tegen bij de stand van de Wethoudersvereniging. Krijg een button met ‘I love wethouders’ opgespeld. Top. Ga op de foto met het college van Amstelveen. Zwaai naar de medewerkers van VNG International. Blijf na het VNG-voorzitterschap actief als executive president van de wereldvereniging van gemeenten UCLG (United Cities and Local Governments). Krijg een hand van gastheer Koen Schuiling, groet dagvoorzitter Ruben Maes en ga langs bij visagiste Wieke Wierda.

Maak me daarna op voor de officiële opening van het congres. Richt een welkomstwoord tot de aanwezigen en vertel over het verhaal voor Nederland 2040. OogTV doet verslag. Reik aan Gronings gemeenteraadslid Karoline de Groot het allereerste exemplaar uit van de publicatie over Nederland 2040.

Een mooi programma volgt met muziek van het Noordpool Orkest en een dansvoorstelling van choreograaf Mohamed Yusuf Boss. Stadsdichter en spoken word-artiest Myron Hamming spreekt ons toe. Zeer de moeite waard.

Er volgen presentaties van de hooggeleerde Godfried Engbersen en van Tim van Hattum. Er is een gesprek tussen de wethouders Annalies Usmany-Dallinga (Eemsdelta), Esmah Lahlah (Tilburg) en Marinus Biemans (Deurne). Het plenaire programma eindigt met bijdragen van VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen en Johan Remkes. Eet een broodje en haast me naar een netwerkbijeenkomst in de Sportlounge met de lokale bestuurders van het Caribisch deel van het Koninkrijk. Irene ten Teije leidt me rond. Goed om Jonathan Johnson (gezaghebber van Saba) weer te zien en te spreken. Praat na afloop bij met wethouder Cathalijne Dortmans (Helmond) en VNG-medewerker Ingrid Hoogstrate. In de lege grote zaal volgt een ‘doorloop’ voor de vergadering van morgen. Doe dit samen met Leonard Geluk, Luuk de Vries, Frans van der Waart en mijn opvolger Sharon Dijksma.

Werk de rest van de middag, terug in het hotel, buiten op het terras in korte broek aan de inhoud van de loodgieterstassen van het (Haagse) Stadhuis en lees bij. Aan het eind van de middag moet het pak weer aan. Loop richting het nabijgelegen Forum.

Ga met de vele roltrappen naar boven om op het dak een filmpje op te nemen.

Jasper Pannekoek en Eelco Gelling doen dit vakkundig met behulp van een drone. Ga naar beneden. Loop een ronde over de Nieuwe Markt. Daar vindt een informele ontvangst van de Groninger gemeenten plaats. Bijna alle 3.000 congresdeelnemers zijn aanwezig. Zwaai naar vele goede bekenden waaronder Lisa Brakband, wethouder Frits Westerkamp (Laren) en de ambtgenoten Peter Rehwinkel (krijg een mooie badhanddoek van de spiksplinternieuwe gemeente Voorne aan Zee) en Sybrand van Haersma Buma (Leeuwarden). Jelke Rinders schiet een aantal plaatjes.

Geniet ondertussen van de twee mensen die al dansend en zwierend van het Forum abseilen. Gebruik het avondeten met een paar naaste medewerkers. Doen dat bij het Zusje van André Dokter aan de Oosterstraat. Bezoek in het Forum het avondprogramma. Vrolijkheid alom, maar ik geloof het wel. Loop terug naar het hotel en ga (snel) naar bed.