Dinsdag 13 oktober

Loop een rondje in de buurt. Fiets even voor achten richting het stadhuis. Begin om half negen via MS Teams met een vergadering van het Regionaal Beleidsteam van de Veiligheidsregio Haaglanden. Neem met mijn acht ambtgenoten het besprokene gisterenavond in het Veiligheidsberaad door. Bereid met gemeentesecretaris Ilma Merx de collegevergadering van zometeen voor. Vervolgens vindt de collegevergadering plaats in de raadzaal waar wij voldoende afstand kunnen houden. Staan uitgebreid stil bij corona. Onze stad is hard getroffen. Krijgen ook een presentatie over het thema bewonersparticipatie.

De collegevergadering is eerder klaar dan gepland. Heb telefonisch overleg met m’n VNG-woordvoerder Angela de Jong. Mijn officiële bezoeken aan de stadsdelen heb ik helaas moeten uitstellen. Wil toch nog af en toe inwoners – in kleine kring en op 1,5 meter afstand – een hart onder riem steken. Fiets daarom vanmiddag onaangekondigd spontaan met bestuursadviseur Marja naar het afvalbrengstation van de Haagse Milieu Service aan de Plutostraat op de Binckhorst. Medewerker Martin vertelt dat er vandaag al 185 mensen hun afval hebben achter gelaten. Sinds de coronacrisis is het veel drukker geworden. Mensen brengen meer tijd thuis door en zijn aan het opruimen en schoonmaken …

Fietsen door naar het hoofdkantoor van het Haags Veegbedrijf in de voormalige gasfabriek aan het Trekvlietplein.

Medewerker Ries (‘Dit noemen ze ook wel Alcatraz’) leidt me rond.

Hier is het duidelijk rustiger: de medewerkers zijn in de stad aan het werk. Het Haags Veegbedrijf veegt de straten in Den Haag zowel met machines als ook met de bezem, verwijdert onkruid, leegt afvalbakken en verwijdert zwerfafval uit groenstroken. Spreek met medewerkers die aan de slag gaan met bladzuigers. In de herfst maken zij de straten en pleinen op deze manier bladvrij. Werp ook een blik in de kamer van de ontwerpers van de verkeersborden in onze stad. Hier aan het Vaillantplein zijn in het begin van de coronacrisis in maart alle waarschuwingsborden gemaakt. Intussen belt Ingrid Wolf van het HMC.

Stappen weer op de fiets. Rijden richting centrum. Het is bewolkt maar het regent gelukkig niet. Op de Koekamp tegenover het Centraal Station zie ik een oliebollenkraam staan. Kan het niet laten om er één oliebol te eten.

Tref op de Koekamp Wilco Quist en zijn collega’s van de handhavingsorganisatie. Praten over hun werk in de afgelopen maanden. Ze vertellen over de reacties die zij van mensen krijgen. Ben onder de indruk van de motivatie van de handhavers om zich elke dag weer opnieuw voor onze stad in te zetten. Belangrijk werk. Chapeau.

Zie inmiddels online op de website van AD Haagsche Courant een artikel verschijnen met foto’s van mijn ‘modieuze mondkapjes’. Soit. Hoop dat ik hiermee mensen aanspoor er ook eentje te dragen. Terug op het Stadhuis sluit ik – digitaal – aan bij de beraadslagingen van de jury van de Rabo Vastgoedprijs 2020. Een jubileumeditie, want de vastgoedprijs bestaat 30 jaar. De prijs krijgt een nieuwe vorm. Was de afgelopen jaren met veel plezier voorzitter van de jury. Dit jaar voor het laatst. Bekijk samen met de jury – en jurysecretaris Toon van Hulst – in MS Teams video’s van de vijftien winnaars van de afgelopen jaren. Beoordeel welke projecten zich in de afgelopen jaren het beste hebben aangepast aan de veranderingen in de markt. Nomineer, samen met de jury, voor ieder decennium een winnaar. Het zijn het stadhuis en de bibliotheek van Den Haag (winnaar in 1996), ’t Sas in Breda (winnaar in 2004) en de A’DAM Toren in Amsterdam (winnaar in 2018). Maak de overall winnaar bekend tijdens de finale en uitreiking op 5 november. Volg na afloop aan het begin van de avond de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge op televisie. Ze kondigen een gedeeltelijke lockdown af. Geef rond half negen in het lege atrium beneden interviews aan Lot van Bree van Omroep West en Jan-Willem Navis van AD Haagsche Courant. Spreek hen in deze setting voor de derde keer. Het wordt bijna een traditie. Hoofdofficier van Justitie Michiel Zwinkels belt. Fiets naar huis en ga aan het werk. De stukken uit de tassen van het Stadhuis wachten.