Dinsdag 14 februari

Aan de Klatteweg gaat net als gisteren het zwembad om zes uur open. Kan dus ook vandaag – Valentijnsdag – zwemmen.

Neem, terug thuis, een snelle douche om rond kwart voor acht aanwezig te kunnen zijn bij het Oude Stadhuis aan de Groenmarkt. Ontvang een aantal winkeliers en ondernemers voor een informeel ontbijt.

Naast Hans Biesheuvel (ONL voor Ondernemers) en zijn dochter Frederique, zijn mijn gasten Milan Roda (Kantoorboekhandel Roda), Marcel Hinderink (Heering Office), Robert Wittenberg (Dudok), Melvin Chang (Lung Fung), Martin Wörsdörfer (voorzitter Vereniging van Strandtentexploitanten), Betsie van Oudheusden (Bowling Scheveningen), Monique Veerkamp (Het Zonnecentrum), Volker Vedder (Chase Concept Store) en Woody Louwerens (voorzitter van de Ondernemersvereniging Kijkduin). Christa Lagerweij (Nadeelcompensatieloket) is er ook. De medewerkers Wim Kulik (Economische Zaken) en Carola Hulhoven (kabinetszaken) staan me bij. Spreek met de ondernemers over de bereikbaarheid en de samenwerking met de gemeente. Niet alles is koek en ei. Daarom is een samenzijn als dit behulpzaam. Robert trakteert na afloop op een caramel nutsbar vanuit zijn patisserie.

Meteen terug naar het Stadhuis voor de wekelijkse collegevergadering. Praat tijdens een van de schorsingen een aantal naaste medewerkers kort bij. Na de collegevergadering wordt bekend gemaakt dat de gemeente Den Haag €550.000 bijdraagt aan Giro 555.

Eind april is de jaarlijkse ‘Lintjesregen’ – tijdens dat moment worden er ook in Den Haag een aantal mensen Koninklijk onderscheiden. Daarnaast reiken we jeugdlintjes uit aan jonge Hagenaars en Hagenezen die zich bijzonder inzetten voor onze stad. Spreek in verband met de voorbereidingen met Sandra van der Zwan (adviseur protocol en kabinetszaken) en de tekstschrijvers Ronald en Bas.

De agenda is een beetje omgegooid om tussen de bedrijven door langs te kunnen gaan bij de Turkse ambassadeur aan de Prinsessegracht. Onderteken er het condoleanceregister en leg buiten bij de voordeur een rode roos neer. Ambassadeur, Z.E. Selçuk Ünal, doet me in- en uitgeleide.


Breng aansluitend samen met Z.M. Koning Willem-Alexander een werkbezoek aan Vadercentrum ADAM aan het Jonckbloetplein in Laak. Betuigen onze steun aan de benefietactie voor de slachtoffers in Turkije en Syrië. Spreken er met verschillende Turkse, Koerdische en Syrische families.


Hun verhalen zijn indrukwekkend en verdrietig; hun inzet om te helpen hartverwarmend. Bilal Sahin van het vadercentrum en Nazli Tüzer (directie Veiligheid) begeleiden het bezoek. WNL TV doet verslag.


Moet direct door naar het Stadhuis. Draag bij aan een ontvangst ter gelegenheid van de start van de Global Summit on Responsible Artificial Intelligence in the Military Domain (REAIM). De komende twee dagen vergaderen de deelnemers – waaronder bestuurders, ambassadeurs, militairen, diplomaten, wetenschappers en mensen uit het maatschappelijk middenveld – in het World Forum over de verantwoorde toepassing van kunstmatige intelligentie in het militaire domein. Heet samen met goede bekende en special envoy Ed Kronenburg de gasten – die uit alle hoeken van de wereld naar Den Haag zijn gekomen – welkom in het prachtig verlichte Atrium.

Maak onder anderen kennis met de Chileense researcher Danielle Zaror (Universiteit Chili) en de Amerikaanse senior director for society Rama G. Elluru (The Special Competitive Studies Project). Begroet Juris Jansons. Hij is kolonel bij de Amerikaanse luchtmacht en als ‘Air attaché’ verbonden aan de Amerikaanse ambassade. Hij blijkt de man te zijn die steevast achter zijn echtgenote aanholt als ik ’s ochtends langs de Scheveningseweg wandel. Zag ze de laatste tijd niet meer. Dat blijkt te kloppen. “We’ve moved to Wassenaar. I’ll say hello to my wife”, vertelt hij lachend. Neem na afloop van de organisatie een lichtblauwe REAIM-stropdas in ontvangst. Aardig.